Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА ЛОВОР: Некад знак славе и части, данас и зачин и лек

ЛОВОР: Некад знак славе и части, данас и зачин и лек

254
Laurus nobilis - BG Delft

Пише: Светлана Мујановић

Измењена клима, са дугим топлим летима и блажим зимама, донела је у наше крајеве и неке нове биљне врсте које су раније расле искључиво на Медитерану. Смоква и киви одавно су постали домаће воће, а однедавно стидљиво се укорењује и ловор (Laurus nobilis). У свим већим местима на Црногорском приморју могу се купити контејнерске саднице ове биљке. Руководећи се изреком – када расте код комшије, због чега не би и код мене, ово, само на изглед неугледно дрво које симболизује вечност, за коју годину у нашим крајевима стаће у ред одомаћених врста.

Ловор је лековита и зачинска биљка, добро позната још од античког времена. Ловорове гранчице и венчићи били су највећи знак славе и части, а ловорикама су овенчавани песници, владари и победници у ратовима. У Црној Гори и уопште на Јадранском приморју, то је до недавно било Богом дано дрво које се сади око плантажа мандарина да их штити од ветра.

 Туристи из Србије купују саднице у Бару

Славко Чабаркапа из села Заљево крај Бара није једини који у свом маркету продаје саднице ловора које је сам произвео. Oве године је, као ни једне до сада, већ средином августа продао све и двогодишње и једногодишње саднице, а купци су били махом туристи из Србије. Свима је саветовао да их до пролећа држе у затвореној, светлој просторији, у којој температура не пада испод нуле. А на пролеће, када прође опасност од мразева, када биљке ојачају и прилагоде се новим условима, да их пресаде у земљу.

На свом поседу господин Чабаркапа има тридесет огромних стабала ловора и сваке године, искључиво из семена, произведе на стотине нових садница. Сав посао је да сачека да семе сазри, обере га и посеје. У пролеће младе биљке пресади у саксије, ту их негује једну или две године и износи у маркет.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us