Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Lovor topi kilograme

Lovor topi kilograme

849

Ceo Mediteran lovor koristi u kuhinji, pa su preko Grčke ovi mirisni listovi stigli i u naše kuhinje. Dobrog pilava i paprikaša nema bez listića lovora. A da li ste znali da se lovor koristi i kao lek? Evo nekih recepata. 

  Čaj protiv bronhitisa

   Sitno iseckati tri suva lista lovora, potopiti u 2,5 deciliitara vode i prokuvati. Ostaviti poklopljeno 10 minuta, zatim procediti, dodati malo limunovog soka i dve kašičice meda. Čaj se pije dva do tri puta dnevno dok se bronhotis ne povuče. Uvek se kuva svež.

   Za kašalj i pluća

   Sa pola litra ključale vode prelije se 10 listova lovora i ostavi da odstoji desetak minuta. Procedi se i   pije dva ili tri puta dnevno, zaslađeno kašičicom meda sve dok se kašalj ne smiri. Ovaj čaj je dobar i za cirkulaciju,  prevenciju gripa i imunitet.

  Sirup protiv kašlja

   Za smirivanje kašlja blagotvoran je sirup koji se priprema od: 6 listova lovora, 2,5 decilitara vode, 6 supenih kašika smeđeg šećera, limuna. Kad voda proključa, staviti listove i poklopiti pa kuvati nekoliko minuta, a zatim ih izvaditi, dodati ostale sastojke i mešati dok se šećer ne istopi.  Sirup se drži u frižidru, a dnevno koriste 2-3 kašičice.

   Ublažava bol u  zglobovima

  Bol u zglobovima i  mišićima koji je posledica artritisa može se ublažiti  tako što se u tri decilitra vode potopi 10 listova lovora i kuva  5 minuta. Skinuti sa štednjaka, poklopiti i ostaviti tri sata. Zatim procediti i u gutljajma piti tokom 12 sati.

   Za bujniju kosu

   Pomešati 2,5 decilitara blagog šampona sa 20 kapi etarskog ulja lovora i 80 kapi etarskog ulja pomorandže. Redovnim pranjem kosa će biti jača i bujnija i brže će da raste.

   Smanjuje čukljeve

   Evo i recepta za čaj koji se pije, ali se koristi i kao oblog na prstima gde se čukljevi nalaze. Dve kašike usitnjenog lista lovora kuvati u pola litra vode pet minuta. Zatim se neproceđen sipa u termos i ostavlja do jutra. Procediti ga, odvojiti polovinu za oblog, a ostatak  piti tokom dana u manjim gutljajima. Posle pet dana redovne terapije bolno mesto će se smanjiti.

   Napitak koji topi kilograme

   Potrebno je tri veća lista lovora, supena kašika zelenog čaja, štapić cimeta, litar vode. Kad voda proključa, skinuti sa šporeta i dodati sastojke. Posudu poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procediti i napitak podeliti na tri dela. Prvi deo se pije pre doručka, drugi posle ručka, a treći deo pred spavanje. Koristiti svakodnevno 21 dan, nakon čega će se videti rezultati. Veoma je važno da se napitak priprema ujutro i da stoji na sobnoj temperaturi.

D. R.