U mađarskoj i nemačkoj kuhinji se često kao prilog pečenom mesu poslužuje kompot. Ako imate šljiva pripremite ga i vi, radi probe. Zanimljivo je da nema preciznih mera. Po želji odvojte šljive, malo tvrđe, u ćasicu uspite šećer da ga možete kašikom slobodno zahvatati, malo konzervansa i operite i sterilišite veće tegle.
Šljive dobro operite i presecite na polovine, izvadite koštice. Do trećine tegle složite polovine šljiva, pa pospite s malo šećera – oko trećine supene kašike i dodajte par zrnaca konzervansa. Postupak ponavljajte dok ne napunite teglu. U dublji pleh sipajte vode, tegle stavite tako da se ne dodiruju i stavite u rernu da se peče na 150 do 160 stepeni sat vremena. Tegle ne treba zatvarati, peku se otvorene. Posle sat vremena ugasite rernu i ostavite do sutra da se ohladi, zatim ih zatvorite i sklonite u špajz. Šljive će “spasti” do 2/3 tegle, tako i treba. Neka vas ne buni što će ostati neotopljenog šećera, sve će se lepo rastopiti za dan-dva. Između šljiva će se stvoriti predivan žele, nema soka kao kod kompota. Poslužuje se uz pečeno meso, kao dodatak u kolačima, voćnim salatama, sa sladoledom…
Piše: Svetlana Mujanović