Насловна АРХИВА МАГИЧНИ НЕВЕН – За лепу и здраву кожу

МАГИЧНИ НЕВЕН – За лепу и здраву кожу

Традиционално се гаји за прављење лековитог уља и суши за чајеве

259

У околини Сомбора, у Бачкој, невен је позната украсна биљка. Гајили су га због лепоте цветова и пријатног мириса, али и да растера инсекте који су улазили у домове мештана. Традиција је настављена, али се  због лековитости гаји и на окућницама и мањим плантажама. Једну такву плантажу видели смо у Чонопљи, приликом посете породици Рајчањи.

У овом крају невен се гаји у цветној башти, али и на улици. Последњих неколико година постао је веома популаран и преселио се и на окућнице

ЛЕКОВИТОСТ

Латице невена садрже етарска уља, танине, ликопен, протеине,  али и календулин, горке супстанце, те калијум и сумпор. Користе се у чајевима, облозима, мастима и уљима. Саставни су  део препарата и крема за лечење псоријазе и оштећења на кожи.

У почетку породица Рајчањи је сејала само симболичне количине невена. Проучавајући литературу почели су са озбиљнијом производњом и мацерирањем латица у уљу. А невен као да је створен за почетнике и мање произвођаче. Добро успева и одличне приносе даје. Производња је изуетно лака, али кад дође берба треба, ”много руку” да се лековите латице не би расуле.

Сетва семена у топлију земљу

За узгој невена  пре свега у јесен је неопходно припремити земљиште. Обавезно је дубоко орање, због дугачког, вретенастог корена. Том приликом  заорава се стајско ђубриво, а ако се не може обезбедити, уноси се минерално. Прихрана током вегетације није потребна, сем заливања у сушном периоду.

НЕВЕНОВО УЉЕ

Кад су цветови најкрупнији и најлековитији одвајају се латице и потапају у уље. Однос је 100 грама латица и 4 литра ланеног уља. Оставе га на сунцу 21 дан, колико је потребно да латице отпусте лековите супстанце. Уље неће ужегнути пошто га невен конзервише. Затим се  процеди и лековито уље улије у бочице, те  чува на тамном и хладном месту. Невеново уље делује благо седативно, прочишћава крвне судове, снижава притисак,  а у комбинацији с маслачком, помаже у ублажавању симптома ангине пекторис. Благотворно делује на желудац,  као и код упалних процеса десни, крајника, чирева. Негује и регенерише кожу, храни је, затеже и враћа јој лепоту и младалачки изглед. Делотворно је и у случају опекотина, промрзлина, декубитуса, сувих и влажних екцема.

У пролеће се земљиште  подрља, поравна и тек тада заснива плантажа. Невен се сеје крајем марта житном сејалицом на међуредни размак од пола метра и дубину од  око пет центиметрара. Пошто је семе ситно (1.000 семенки тежи десетак грама), за један хектар утроши се 5 килограма. Семе задржава клијавост и до шест година, па се може користити и у наредним сезонама, с тим што се због опрезности мора посејати више.

Као једногодишња биљка добро се уклапа у плодоред, а на исто место се сеје после две године. Најбољи предусеви су пшеница, грашак и пасуљ.

Невен брзо ниче и за само неколико дана после сетве формира редове. Ако је усев густ, проређује се. Оптималан размак између биљака у реду је десетак центиметара.

Неопходно су бар два култивирања  и чупање траве (ако нису коришћени хербициди) да се усев не закорови.

ЛЕКОВИТА МАСТ

Припрема се од шољице свеже исцеђеног сока из латица и цвета невена, две шољице неслане свињске масти и пола шољице воска. Састојци се мешају на  тихој ватри док се не сједине. Затим се маса излије у теглице, охлади и користи услучају отечених жлезда, чирева и рана које тешко зарастају. На платнену крпу нанесе се слој масти, па превије на рану или чир, покрије газом и учврсти завојем или фластером. Због делотворности масти препоручује се истовремено, једном дневно, шољица чаја од листова и цветова. Чај се припрема тако што се у 250 милилитара кључале  воде стави кашичица биљке, сачека неколико минута  и пије.

Берба цветова по сунцу

Невен процвета месец дана после сетве. Цветови се у почетку беру свака три дана (касније свакодневно) ручно по сунцу, односно од 11 до 17 часова, у плетене корпе, а затим се, због боје и лековитости, брзо суше крунични листићи. Суши се у танком слоју на решеткастом подлози, на промајном и сеновитом месту, четири-пет дана. Пакује се у вишеслојне папирне вреће и чува на сувом месту.

Крајем августа кад доњи листови почну да жуте, оберу се цветови, а биљке треба покосити на 15 центиметара изнад земље и однети с њиве. Наредна берба је за двадесет дана и понавља се до првог мраза.

Д. Радивојац

Добро јутро број 556 – Август 2018.