Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Majske trešnje iz Buštranja ubila kiša

Majske trešnje iz Buštranja ubila kiša

196

Svetislav Stojanović iz Buštranja, kod Vranja, i ove godine neće moći da ponudi majske trešnje kupcima, uprkos tome što su fantastično rodile. Ovome je, kaže, kumovala poslednja aprilska kiša koja je pala u trenutku kada su se plodovi intenzivno razvijali, a što je dovelo do njihovog pucanja u vreme sazrevanja.

– Kako plodovi budu rasli ove pukotine će se produbljivati i na kraju prouzrokovati njihovo propadanje – priča Svetislav ističući da će biti presrećan ako ih ptice pokupe sa drveta pre nego što padnu na zemlju, jer će tada biti pošteđen mukotrpnog čišćenja.

Nada se da će bolje proći sa trešanjom herc koja stiže za berbu početkom juna i ohridskom crnom koja sazreva u julu, a koje su ponele rod kakav se samo poželeti može. Najviše očekuje od trešnje herc koja dobro podnosi hladnoću i koja je tolerantna na pucanje plodova.

– Odlična je za jelo i uvek obilno rodi. Kupci vole i ohridsku crnu trešnju koja je srednje krupnoće i izvanrednog ukusa. Nadam se da će im vreme pogodovati do berbe – kaže Svetislav.

– I ove godine uspeo sam svoj zasad trešanja, koga čine četrdesetak stabala starosti od deset do petnaest godina, da na vreme zaštitim od monilije u vreme cvetanja, a posle i od gusenice – tvrdi naš sagovornik.

Mnogi u vranjskom kraju odavno su prestali da uzgajaju ovo voće jer se ispostavilo da nisu dorasli proizvodnji. To, međutim, ne važi za Svetislava, koji se godinama uspešno nosi sa svim izazovima koje nameće ova proizvodnja.

Tekst i foto: Gordana Nastić