Majstor za kavale i frule

Nenad Miletić iz Starčeva poslednjih šest godina izrađuje frule i kavale. Po zanimanju je stolar i poželeo je da svom sinu priušti najbolje moguće muzičke instrumente, pa je naučio da ih pravi. O njihovom kvalitetu svedoče i sinovljevi uspesi na takmičenjima.

Starčevac Nenad Miletić ne zna da svira, ali zna da napravi vrhunski duvački instrument. Inspirisao ga je 20-godišnji sin Aleksa, koji svira frulu i kaval i ide u Srednju muzičku školu „Mokranjac“.

Drvo od kog se prave ti instrumenti nije kvalitetno, što je bio razlog da se Nenad dodatno angažuje.

„Meni to nije odgovaralo zato što je to drvo puno čvorova, puno se krivi, nestabilno je, kavali posle par godina pucaju, dešava se da puknu i u toku svirke. I onda sam ja rešio da od jednog kvalitetnog komada drveta napravim vrhunski instrument“, priča Nenad.

Da bi uspeo da probuši to drvo, išao je u Ameriku, kupio burgiju i prilagodio je svojim potrebama. U izradi mu je pomagao Aleksin profesor kavala i sada pravi instrumente za školu „Mokranjac“ i mnogobrojna kulturno-umetnička društva širom sveta. U poslu mu pomaže i sin.

„Pomažem mu u poslovima obrade drveta i u šaranju kavala. Radimo na najsavremenijoj si-en-si mašini“, objašnjava Nenadov sin Aleksa.

Aleksa je osvajao nagrade na takmičenjima u sviranju frule, a nedavno je pobedio na pokrajinskom nadmetanju.

„Pošto sam pobedio na regionalnom takmičenju za prvu frulu Vojvodine, očekuje me državno prvenstvo u Prislonici, koje će se održati 25. jula“, kaže Aleksa.

„Ima više takmičenja u fruli, a za kaval nema nijedno, tako da ćemo najverovatnije sledeće godine da pravimo u Starčevu Sabor kavala“, najavljuje majstor Nenad.

Interesantno je da Nenad izrađuje instrumente i u humanitarne svrhe, a trenutno restaurira staru frulu iz manastira Vojlovica, koja je pripadala vladici Nikolaju Velimiroviću.

Logo za instrumente uradio je poznati, nedavno preminuli, slikar Miloš Šobajić, koji je imao atelje baš u radionici porodice Miletić.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime