Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Mak sa štrudlom – rado viđena poslastica na vojvođanskoj trpezi

Mak sa štrudlom – rado viđena poslastica na vojvođanskoj trpezi

259

Štrudle su neodoljiva poslastica mnogobrojnih Vojvođana, naročito posle nedeljnog ručka. Reč je o ukusnom kolaču koji je pomalo komplikovan za napraviti, naročito ako nemate iskustva u pravljenju sličnih đakonija. Varijacije mogu biti mnogobrojne, a među najpopularnijima su štrudla s makom i sa orasima. Osim toga, pravi se i sa rogačem, sirom, kakaom, cimetom, voćnim ukusima poput višnje, maline, jabuke, različitim džemovima…

Porodica Šešum iz Novog Sada generacijama unazad neguje tradiciju pravljenja štrudli, a od 2005. godine upustili su se u proizvodnju ove domaće poslastice, koja je bogato nafilovana i čije testo se topi u ustima.

“Posao je najpre bio orijentisan na porodicu, a danas imamo i tri zaposlena mimo naše porodice. Svakodnevno radimo, a u ponudi imamo različite ukuse mak, višnja, rogač, kokos i malina. Naš brend je mak sa štrudlom i po tome smo poznati ne samo u Novom Sadu, nego i šire”, objašnjava Milan Šešum.

On dodaje da njihova receptura ne sadrži mleko niti jaja, te se zbog toga ovaj kolač svrstava u posne. Kao takav, može da “izdrži” pet dana, a ukoliko se čuva u frižideru i duže. Zanimljivo je da imaju i kombinaciju malina-mak, za one gurmane koji vole specifične, osvežavajuće ukuse.

“Dve trećine naše proizvodnje zasniva se na štrudli s makom, a dok preostalu trećinu čine ostali ukusi. Trebalo bi imati širok asortiman proizvoda kako bi se zaokružio proces proizvodnje štrudli. Za dobro štrudlu najvažnija je dobra receptura, koju smo godinama dograđivali i usavršili. Takođe, važne su kvalitetne sirovine. Mak ne sme biti gorak, ne sme da se melje i da stoji, već onog momenta kada se proizvodi štrudla tada se i melje. Dozirano se stavlja šećer i sve ostalo, tako dobijate kvalitetan proizvod”, ističe naš sagovornik.

Mak koji oni koriste je isključivo domaći, nabavljaju ga iz Kisača. Prosečno na mesečnom nivou proizvedu između 300 i 400 kilograma štrudli, a u ovaj proces uključeno je ukupno šest osoba. Njihovim štrudlama se osim Novosađana, slade i stanovnici širom Vojvodine, a od nedavno i Beograda.

Ova poslastica se više konzumira tokom jeseni i leta, kada ova vredna porodica ima mnogo više posla, ističe naš domaćin.

“Kupili smo dve i po tone maka, koje lagerujemo, kako bismo bezbrižno mogli da radimo i osiguramo našu proizvodnju. Gledamo da mak kupimo kada mu je najpovoljnija cena, a to je onog momenta kada se skine”, objašnjava Šešum.

Tekst i foto: Zorana Ljubojev

Najstariji recept za ovu poslasticu datira još iz 1696. godine i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci. Veruje se da su ovaj kolač Austrijancima ostavili Turci 1683. godine prilikom povlačenja nakon opsade Beča. Poput italijanske pice, štrudla je prvobitno bila jelo siromašnih, jer se u testo mogla umotati bilo koja namirnica. Kao poslastica, štrudla se raširila po srednjoj Evropi u 17. i 18. veku, kada je stigla i u Vojvodinu, gde je recept za domaću štrudlu dobio svoju današnju formu. Ovaj slatkiš je po tipu testa i punjenju drugačiji od nemačke, austrijske i mađarske štrudle.