Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (16) – Нозема – потцењени пчелињи убица

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (16) – Нозема – потцењени пчелињи убица

54
Фото: Adobe Stock

Прошла је дуга и хладна, непријатна зима, за све нас, за пчелице посебно. Често се догађа да многи пчелињаци изађу из зимовања с великим губицима. Разлога има много, јер изгледа као да се све удружило да уништи овог малог, племенитог инсекта: од варое до дугог периода без прочиста. Зато сада, на почетку активне сезоне, осврнимо се на тихог пчелињег убицу, нозему.

Ноземоза је врло раширена болест одраслих пчела, како код нас тако и у свету, која наноси велике штете пчелињацима, између осталог и зато што јој се махом приступа олако. Превиђају се последице и не спроводе мере потребне за спречавање њеног ширења, мада је за инфицирање читаве кошнице довољно свега неколико спора.

Узрочник неплодности

Пре више од једног века, Зандер је 1909. године први уочио споре протозоа Nosema apis. Ове једоћелијске животиње развијају се у епителу ћелија средњег црева медоносне пчеле: радилица, трутова и матица, остављајући тешке последице. Слабљење и пропадање читаве пчелиње заједнице најчешће су и најочигледније манифестације, заправо последице. Узроци су много дубљи. Код заражених матица јајници се не развијају исправно, што може да доведе до неплодности. Такође, инфициране матице бивају чешће смењене него здраве.

Још 1965. године Фургала је изводио експерименте на матицама. У њима су матице заражаване различитим дозама спора ноземе. Посматрана је смена шест дана после инокулације. Просечно време пре смењивања кретало се од 15 до 48 дана и указивало на то да је смена заражених матица врло важна за здравље друштва, пошто радилице гутају фецес матица, уносећи и разносећи паразите. Питање је да ли су радилице спремне на смену јер осећају присуство ноземе у њиховој матици или уочавају патолошке промене које изазива паразит на њој. Опажање заражености матице и њено смењивање може да предупреди ширење паразита у друштву.

Добро јутро број 574 – Фебруар 2020.