Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (19): Узгој матица методом воштаног цвета

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (19): Узгој матица методом воштаног цвета

31
Foto: Pixabay

За потребе малих пчелињака, какви су углавном у нашој земљи, развијена је изузетно лака метода узгоја матица, посебно намењена старијим пчеларима или људима слабијег вида. Основна идеја потекла је од јоркширског пчелара Роба Ендрјуса, али је, иако лака, још поједностављена. Сличан поступак радио се некада и код нас и називао зумбање.

За овакав начин узгоја потребно је, пре свега, обезбедити квалитено, младо саће. У ту сврху користимо један празан рам или само његову сатоношу, у коју уграђујемо комад сатне основе. Трака треба да је широка 6 до 7 центиметара. Да би је пчеле боље прихватиле траку, али и остале делове рама, ваља премазати медом, раствореним у доброј домаћој ракији, пријатног израженог мириса, шљивовицом на пример. Рам се потом остави кратко време да алкохол изветри и додаје у друштво на извлачење. Ако уноса има, а бесмислено је било шта радити ако га нема, основа ће већ колико сутрадан бити извучена и залежена.

Ваљчићи од филмске траке

Такође, благовремено треба припремити цилиндре од фотографског филма или танке пластичне фолије, као и рам с летвицом и комадом основе. На неки ваљкасти предмет, пречника око два центиметра, бочицу од лекова на пример, намотамо комадић старог филма и залепимо га селотејпом. Тако добијамо шупљи ваљак, цилиндар, танких зидова и оштрих ивица. Ових ваљчића треба да буде 7 до 8 комада по узгајивачком друштву, зависно до типа кошнице, па самим тим и величине рама с којим се ради. За све ваљчиће потребно је у летвици ширине три центиметара избушити рупе, међусобно равномерно распоређене. Летвица се поставља у горњи део празног рама и учвршћује са два ексерића за бочне летвице тако да може да се заокрене, што је протребно ради лакшег улагања ваљчића у рупе.

Када је трака извучена и залежена, одстрањујемо пчеле и пажљиво утискујемо ваљчиће од филма у њу, зумбамо. Бирамо такво место да се у средини цилиндра нађе ћелија с младом ларвом, док ће суседних шест ћелија давати утисак слике воштаног цвета, отуда и назив. Младо саће ће филмска трака лако просецати. Када се воштани цвет просече, треба га прстом мало потиснути да уђе дубље у цилиндар. Сада се цилиндар убацује у рупу на летвици; учвршћује се кроз рупице палидрвцем или комадићем траве или сламке.

Пчеле граде матичњаке

Над вертикалним ћелијама пчеле граде матичњаке и преостаје нам само да их сутрадан проверимо. Из једног цвета углавном ће изнићи само један матичњак, и то из средишње ћелије, док ће пчеле остале искористити за његово учвршћивање за филм. У избору им помаже и околност да за матичњак треба више простора неголи за радиличку ћелију, те околне бивају аутоматски жртвоване. Ово је велика предност за пчеларе слабијег вида, пошто нема поништавања ћелија и прецизног рада са тракама.

Рам се улаже у јаку обезматичену заједницу и сачека да пчеле однегују матичњаке. Њихова берба и додавање су лаки: једноставно додајемо цели цилиндар с матичњаком између рамова безматичне заједнице, окачен као и пре.

Начелно, постављање траке у сатоноши и њено извлачење није неопходно, ако се користе рамови с тек извученим и залеженим младим саћем. Овако мале рупе, пречника свега 20 милиметара, пчеле за дан или два поправе и буду залежене, па се ни не примети да је било оштећења.

проф. Д. Крецуљ

Добро јутро број 577 – Мај 2020.