MALA ŠKOLA PČELARSTVA DOBROG JUTRA (27): Košnice osluškivati, ali ne otvarati!

Piše: prof. Dejan Kreculj

Ni u letnjem periodu košnice ne treba bez razloga otvarati kako bi se zadovoljila znatiželja pčelara. Kod početnika je ona posebno izražena. Svako suvišno otvaranje košnica može da ima negativne posledice po pčelinju zajednicu. Zimi je ono, zbog niskih temperatura i pojave legla otpočinjanjem dužanja dana, gotovo nemoguće.

Iskusni pčelari znaće uvek šta se događa u unutrašnjosti košnice, ne otvarajući je. Oni tako čine i leti, ostavljajući pčelice na miru da rade svoj posao. Kako je to moguće? Posrednim putem, osmatranjem i osluškivanjem.

Znaci koji nam ukazuju na to šta je i kako unutra, veoma su brojni. U pčelarskoj literaturi navode se mahom kroz duge opise koji se teško pamte, još teže primenjuju. Ali, kako se mnogo lakše snalazi putnik kada ima pred sobom nacrtanu kartu, a ne tekst opisa puta, evo tri vrlo praktične šeme koja će nas uputiti na to šta treba osmatrati i osluškivati, kao i o mogućim posledicama, tokom zimskog obilaska pčelinjaka, pročisnog leta i s prvim nagoveštajima proleća. Na osnovu ovih spoljašnjih pokazatelja moguće je preduzeti odgovarajuće mere.

Veoma je bitno da se tokom mirovanja pčelinjak obilazi. Mnogo padavina, jak vetar, domaće životinje ili divljač, pa čak i zlonamerni posetioci, mogu da načine štetu. Tada treba dobro uočiti sve detalje, a kada su prognozirane vremenske prilike takve da se očekuje pročisni izlet pčela, od izuzetnog je značaja da se tada pčelar nađe na pčelinjaku

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime