Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (27): Кошнице ослушкивати, али не отварати!

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (27): Кошнице ослушкивати, али не отварати!

90

Пише: проф. Дејан Крецуљ

Ни у летњем периоду кошнице не треба без разлога отварати како би се задовољила знатижеља пчелара. Код почетника је она посебно изражена. Свако сувишно отварање кошница може да има негативне последице по пчелињу заједницу. Зими је оно, због ниских температура и појаве легла отпочињањем дужања дана, готово немогуће.

Искусни пчелари знаће увек штa се догађа у унутрашњoсти кошнице, не отварајући је. Они тако чине и лети, остављајући пчелице на миру да раде свој посао. Како је то могуће? Посредним путем, осматрањем и ослушкивањем.

Знаци који нам указују на то шта је и како унутра, веома су бројни. У пчеларској литератури наводе се махом кроз дуге описе који се тешко памте, још теже примењују. Али, како се много лакше сналази путник када има пред собом нацртану карту, а не текст описа пута, ево три врло практичне шеме која ће нас упутити на то шта треба осматрати и ослушкивати, као и о могућим последицама, током зимског обиласка пчелињака, прочисног лета и с првим наговештајима пролећа. На основу ових спољашњих показатеља могуће је предузети одговарајуће мере.

Веома је битно да се током мировања пчелињак обилази. Много падавина, јак ветар, домаће животиње или дивљач, па чак и злонамерни посетиоци, могу да начине штету. Тада треба добро уочити све детаље, а када су прогнозиране временске прилике такве да се очекује прочисни излет пчела, од изузетног је значаја да се тада пчелар нађе на пчелињаку