Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА 31: Матични млеч – јак лек у...

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА 31: Матични млеч – јак лек у малом паковању

87

Пише: проф. Дејан Крецуљ

Међу цењеним и траженим пчелињим производима је и веома осетљива материја задивљујућег дејства на човечији организам – матични млеч. Матични млеч је производ лучења надждрелних жлезда младих пчела радилица, старости од петог до петнаестог дана. Овом материјом пчеле хране ларве легла: радилица и трутова само у раном развоју, док матицу за читаво време развоја, а затим и у току целог живота. Та чудесна супстанца претвара ларву обичне пчеле у матицу која живи 30 до 40 пута дуже од пчеле радилице.

Матични млеч је млечнобеле боје, мање или више густе конзистенције, киселог и мало горког укуса, специфичног мириса. По хемијском саставу млеч из матичњака старих три дана састоји се од 66,05% воде, 12,3% беланчевина, 5,6% масти, 12,49% редукованих шећера, 0,82% пепела и 2,84% осталих микросастојака. Садржи значајну количину витамина Б и Ц и веома мало витамина Е. Посебну антибиотску вредност даје му 10-хидроксидецонична киселина, чинећи га изузетним како фунгицидним, тако и бактерицидним средством. Принос овог пчелињег производа изузетно је мали – од хиљаду матичњака добија се само 350 грама те драгоцене супстанце.

Деликатна производња, обазрива примена

Технологија производње матичног млеча углавном се поклапа с поступцима узгоја матица. Мале количине могу се добити узгредно из ројевских матичњака пре њиховог затварања. Обимнија производња претпоставља коришћење веома јаких пчелињих заједница. У стандардним Лангстрот-Рутовим кошницама то су пуна два наставка, одвојена Ханемановом решетком. Они се уређују тако да се у плодишном, доњем наставку оставља матица, док се у медиште, изнад матичне решетке, ставља оквир с младим леглом, оквири са затвореним леглом из којег су почеле да се изводе младе пчеле и оквири богати поленом. Почеци матичњака, као и кад се узгаја матица, умећу се између отвореног легла. Ту остају три дана. Када је време стабилно и уз обавезну веома обилну пашу, јако пчелиње друштво способно је да квалитетно прихвати и однегује тридесетак ларви.

Матичњаке из кошнице не треба вадити пре 48 сати, али не ни касније од 72 сата по пресађивању. С извађених рамова пажљиво се стресу пчеле, а затим се преносе у беспрекорно чист простор, без директне сунчеве светлости. Тада треба оштрим загрејаним ножем скратити већ прилично извучене матичњаке и иглом за пресађивање уклонити ларве. Малом дрвеном кашиком, ширине 8мм, вади се млеч и ставља у стерилне стаклене бочице с поклопцем. Евентуалне честице воска и ларвене кошуљице могу се профилтрирати кроз фино синтетичко платно. Када се бочица напуни, на млеч се накапа неколико капи 40% етил-алкохола, затвара се својим чепом, који се затим херметизује слојем растопљеног воска. Херметички затворен млеч чува се заштићен од светла у фрижидеру на температури +3°Ц до употребе, а најдаље годину дана. После вађења млеча, у исте почетке матичњака пресађују се младе ларве, а оквир се враћа на поновно „пуњење“.

У исхрани људи матични млеч има првенствено дејство на жлезде с унутрашњим лучењем. Зато је потребна велика обазривост код примене млеча и његових мешавина са другим пчелињим производима, посебно код деце и младих. Помешан с фино кристалисаним медом представља изванредан природни регенератор који делује на функционисање и јачање мускулатуре, побољшање апетита, обнављање болешћу изнуреног организма, убрзавање и поспешивање опоравка, побољшање здравственог стања у целини, психофизичке кондиције посебно код врхунских спортиста…

Мешавина с медом и алкохолом

Ево неких, најчешће коришћених, једноставних рецепата за припрему и коришћење препарата на бази млеча и других пчелињих производа.

Млеч у алкохолном раствору припрема се тако што се свеж матични млеч размути у 40- до 45-постотном етил-алкохолу, у односу 1:20, што значи да на један грам млеча долази 20 грама алкохола. Овако припремљен препарат користи се четири пута дневно у дозама од 5 до 10 капи.

Мешавина меда и млеча припрема се тако што се свеж матични млеч помеша се са фино кристалисаним медом, у односу два грама млеча на 100 грама меда. За мешање се користи пластична посуда и пластична или дрвена варјача, никако металне мешалице миксера. Добијена маса чува се у тамној стакленој посуди. Користи се три пута дневно по једна кафена кашичица пола сата пре јела.

Млеч се може мешати и с медом и поленом: у килограму фино кристалисаног меда размути се 4 грама млеча, уз додатак 30 грама самлевеног поленовог праха. Маса се добро измеша, такође у пластичној посуди и неметалном мешалицом. Чува се у тамној посуди на хладном месту. Узима се 2 до 3 пута дневно по једна кафена кашичица пре јела