Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (43):  Купци све више траже мед у...

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (43):  Купци све више траже мед у саћу

174

Пише: проф. Дејан Крецуљ

Ако се за годишњу потрошњу меда по становнику у Србији, од свега неколико стотина грама, може рећи да је мала, онда се потрошња меда у саћу слободно може оценити као занемарљива. Иако не захтева неку посебну технологију, а производ је цењен на тржишту, ретки су пчелари које се решавају да га уз мало додатног труда купцима понуде и тако обезбеде бољу зараду.

Купци, нажалост, још увек ретки јер су углавном необавештени, који траже мед у саћу чине то првенствено из здравствених разлога, пошто се у многим рецептима за помоћна лековита средства тражи да мед буде у саћу. То није без разлога, јер је на овај начин обухваћен и мед и восак, а посебно воштани поклопци ћелија, чија су лековита својства веома цењена. У последње време све више купаца тражи мед у саћу као апсолутну гаранцију квалитета природне, здраве намирнице.

Према нашим прописима, према начину добијања, мед се ставља у промет као:

мед у саћу, ако није било залежено и које је затворено у најмање 9/10 ћелија

мед с комадима саћа, ако није било залежено и које је затворено у најмање 4/5 ћелија (масени однос меда и меда у саћу мора бити најмање један према четири)

врцани мед, ако је добијен центрифугирањем по правилу из незалеженог саћа

муљани мед, ако је добијен хладним гњечењен саћа

топљени мед, ако је добијен загревањем дробљеног саћа до 50°Ц.

Од ова прва два начина, начешће се може наћи мед с комадима саћа, али је то махом производ који не задовољава тражени критеријум. Наиме, у тегли се нађе понешто заперака, чије ћелије нису, или су веома мало, поклопљене.

Мед који ће бити понуђен тржишту у саћу не треба да је склон кристализацији. У нашем поднебљу багремов мед је најподеснији из више разлога. Осим што веома споро кристалише, овај мед је изражене блиставе провидности, без лебдећих честица полена које би му умањиле естетски утисак ако се припрема саће у меду. Друштва која се одреде за овакву производњу траба да су веома јака, а паша интензивна. Да би мед заиста био брзо поклопљен најбоље је да се користе полурамови.

За припремање меда у саћу користе се полурамови са веома танким сатним основама од чистог воска. Како их је тешко набавити, најбоље је да се за то постарају саме пчеле у празним рамовима. Да би изграђено саће било што правилније, може се на сатоношу растопљеним воском залепити уска трака обичне сатне основе коју ће пчеле прво изградити, а затим ће наставити градњу саћа до осталих летвица. Током багремове паше, у време доброг уноса, пчеле ће лако изградити саће, посебно у рамовима малих димензија, какви су полурамови. Такво саће ће брзо бити извучено, испуњено и поклопљено, па се лако може резати.

Саће у меду се најлакше припрема ако се на већ поменути начин уложе полурамови и остави да их пчеле ураде. Затим се исецају комади димензија прилагођених величини тегле. Када се саће намести у тегли, остаје још да се залије благо загрејаним медом. Сипање меда у теглу треба обавити тако да се он слива низ њен зид јер ће се тиме избећи стварање мехурића.

Већ дуже времена код нас већи број пчелара има праксу изградње саћа у самој тегли где се над плодиште поставља преграда са отворима у које се стављају наопако окренуте тегле. Овако изграђено саће је атрактивног изгледа и заливено одличним медом врло привлачно за купце.

Уметност паковања и сечења

За паковање меда у саћу производе се провидне пластичне кутије, на чије димензије се саће и исеца. То се може радити оштрим, топлим ножем, а може се и направити помоћни алат у облику модле за колаче. Младо саће се лако и тачно сече, јер нема кошуљица од залегања. За већу производњу могу се набавити и посебни носачи с умецима у које се улажу танке сатне основе и у којима пчеле директно извлаче саће.