Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА: Хуњадијева преврнута кошница

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА: Хуњадијева преврнута кошница

107

Понекад је потребно учинити само нешто сасвим мало, што ће другоме бити јако много. Овим речима могла би се изразити суштина поступка рада ЛР кошницом, позната као метода «преврнуте кошнице», петроварадинског пчелара Владимира Хуњадија. За пчелара тако мало, а за пчелице изузетно значајно.

Пише: проф. Дејан Крецуљ

Климатски услови који владају у нашим крајевима пред пчеларе постављају велики проблем – како постићи довољно буран развој пчелињих друштава који би обезбедио довољно развијене заједнице у врло кратком периоду од краја зиме до багремове паше. Мај треба дочекати спреман за главну квалитетну пашу са здравим и снажним друштвима, у радном расположењу.

Како помоћи пчелињим заједницама да се што боље развију? У зависности од типа кошнице, али и могућности и вештине самог пчелара, начина има више. Поред већ речених «класичних» поступака, споменућемо и један, наизглед мало необичан, али у дугогодишњој пракси на више пчелињака опробан начин.

Познато је да било какав унос, особито ако је обилан, стимулише матицу на боље залегање. Најбоље је када је то права, природна паша, али ако је нема, већина пчелара принуђена је на прихрањивање сирупом од индустријског шећера. Тада пчеле морају да користе њима страну материју, али другог избора немају. Логично је, пчела се храни медом од када је настала. Због опасности од америчке трулежи, прихрањивање медом је такође неповољно решење. Где је излаз? Најједноставније је понудити пчелама за унос сам мед који се налази у њиховој кошници, односно, треба посегнути за слатком, малом обманом; слагати их да унос постоји.

Приликом узимљавања значајне количине зимнице пчеле депонују изнад легла, у пределу медне капе. То је венац у коме, зависно од величине рама, мада је већ знатно потрошен, има и сада доста меда. Ова храна спутава матицу у залегању, јер смањује површину саћа корисну за легло. На пчелару је да учини да се медни венац ослободи. Најлакше је да се рамови окрену. Ако је то кошница Алберти  – Жнидершичевог типа, тада нема проблема: једноставно се сви рамови окрену тако да део који је био горе иде доле. Међутим, код кошница настављача, Лангстрот-Рутовог и Данан-Блатовог типа, проблем чине управо рамови, пошто се сатоноша разликује по дужини од доње летвице и рам је физички немогуће окренути и уметнути у наставак. Решење је једноставно  – треба преврнути цео наставак. Да, не бојте се, то је бар лако.

Поступак зависи од типа кошнице

Пошто се пчеле благо надиме, ножем се одвоји плодишни наставак од подњаче или полунаставка, уколико се он користи између плодишта и подњаче. Ако се полунаставак не користи, потребно је припремити једну или две летвице на које ће се рамови касније ослањати. Затим се цело плодиште окрене.

Код ЛР кошнице с полунаставком поступак је следећи. Плодиште одвојимо ножем, лагано га подигнемо и повучено уназад. Затим предњу страну наставка пажљиво спуштамо да дође иза полунаставка тако да негде око средине дужине плодишног наставка легне на горњи руб полунаставка. Наставак подижемо, стављамо у вертикални положај, нагињемо и пажљиво спуштамо на полунаставак. С обзиром на то да су рамови међусобно од јесенас добро испрополисани, они ће остати још неко време слепљени, а затим ће се сами лагано спустити тако да «уши» плодишних рамова легну на тело полунаставка.

Ако полунаставка нема, тада се цело плодиште скине с подњаче, на њега се ставе летвице па преко њих подњача, све се то окрене и постави на место где је била кошница раније.

Недуго потом пчеле ће почети да отклапају мед из медне капе која се нашла на дохват лета, преносиће сопствени мед у друге делове кошнице и тако имати утисак уноса. С друге стране, матица ће одмах та места засејати тако да ћемо ускоро добити плодишне рамове засејане од горе до доле, као усред лета.

Имајте храбрости, не робујте рутини

Да би стимулација била интензивнија, окретање треба понављати на недељу дана. За пчеларе који имају слободан само викенд, згодно је да то буде суботом или недељом. Овакво окретање је, осим за развој, корисно и у борби против варое јер омета њен процес спаривања. Још доста давно у Мађарској је конструисана округла кошница која се окретала, управо с тим циљем. С обзиром да се овај поступак спроводи у непосредној припреми за главно медобрање, сваки начин борбе против варое без употребе хемикалија велики је допринос.

После вишекратног окретања плодишта резултати ће бити очигледни, друштва ће бити спремна да дочекају опојне беле цветове багрема. Једино треба обратити пажњу на то да се после задњег окретања рамови поново нађу у уобичајеном положају, због скорог транспорта на пашу.

Рецимо још само једно: старији пчелари ће засигурно одмахнути главом јер постоји опасност да мед процури из ћелија које су изграђене тако да су благо закошене нагоре, сада је то надоле. Окрените рам и видећете да мед заиста не цури, а потом размислите да ли не робујете још неким предрасудама којима су вас учили. Имајте храбрости да урадите нешто необично; учините то због пчелица, али и због себе. Оне ће вам бити захвалне, а ви ћете се осећати боље!