Насловна ТЕМА ДАНА Mali hladnjačari novac će dobiti iz kredita

Mali hladnjačari novac će dobiti iz kredita

233

Kako su saopštili iz Udruženja malih i zadružnih hladnjača i proizvođača maline „Naše voće Srbija“ na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije dogovoreno je da se, za isplatu prošlogodišnjeg roda maline, Vlada Srbije obezbedi kredit od dve milijarde dinara. Ovim kreditom hladnjačari će u potpunostie isplatiti prošlogodišnji rod. Zbog toga što je zagarantovana cena prošlogodišnjeg roda bila izuzetno visoka i iznosila 600 dinara, mali hladnjačari bili su pred bankrotom i zatvaranjem. Prema dogovoru Vlade Srbije koji je potpisala Ana Brnabić, malinari će sada dobiti državnu pozajmicu ukupne vrednosti 17 miliona evra, a biće u obavezi da sav taj novac usmere na isplatu proizvođača maline.

Kredit je po modelu garantne šeme sa kamatom koju subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede, i sa grejs periodom, a novac će se isplaćivati preko Poštanske štedionice.

–  Obaveza je da se napravi sporazum između malih hladnjača i proizvođača o modelu konačne isplate, jer sada je sav teret poremećaja na tržištu je u rukama malih hladnjača. Mi pokušavamo da isplatimo malinu koja nam je na lageru – rekao je Božo Joković, predstavnik udruženja „Naše voće Srbije“ za “Novu ekonomiju”..

Božo Joković

Kako je Dobrom jutru ranije rekao, ovo je bila jedina šansa za male hladnjače, jer je ovogodišnji rod, zbog hladnog proleća, pod znakom pitanja.

Prema konačnom dogovoru, Ministarstvu poljoprivrde u ponedeljak će biti predat konačan spisak dugovanja, uz potpisane sporazume malih hladnjača s malinarima koji imaju registrovana privredna gazdinstva.

Srbija je jedan od najvećih izvoznika maline za industrijsku proizvodnju na svetu, a od nje živi oko pola miliona ljudi u Srbiji, poručio je Božo Joković.

 – Od danas krećemo sa pripremom dokumentacije i u utorak ćemo je predati direktno ministarki Tanasković, koja će da realizuje ostalo sa svojim kabinetom -rekao je Joković.

Pregovori Ministarstva i hladnjačara i malinara sa druge strane, nastavljaju se sledeće nedelje, kako bi se razgovaralo o budućem načinu na koji će se sakupljati, skladištiti i prodavati malina.

Hladnjače uskoro čekaju novi rod

– Proizvođači koji nisu isplaćeni moraju da shvate da male hladnjače koje su do sada sačuvale malinu na lageru i nisu je prodale niti su novac usmerile na drugu stranu, ni jednim potezom nisu imali nameru da ih obmanu i ne plate svoje komšije i dugogodišnje saradnike, proizvođače maline – poručio je Joković i dodao da većina malih hladnjačara u njihovom udruženju i sama ima zasade malina, te je muka zajednička.

– Nova sezona je na pragu, moramo svi oprezno i odgovorno da se ponašamo. Da se ne ponovi sezona, i da se nastavi u pravcu razvoja malinarstva – dodao je Joković.

Cena maline prošle godine je bila rekordna, od 500 do 600 dinara po kilogramu, ali je, kada je stigla malina iz Poljske, njena cena pala, pa je dosta roda ostalo u hladnjačama. Mali hladnjačari bili su u obavezi da tu malinu isplate po dogovorenim cenama, što je za njih bio čist gubitak. Malinari su se s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede sastajali više puta, a ovo rešenje bilo je za sve strane najmanje bolno.

Z. Dragojević

Foto: I. R.