Насловна ТЕМА ДАНА Мали хладњачари новац ће добити из кредита

Мали хладњачари новац ће добити из кредита

78

Како су саопштили из Удружења малих и задружних хладњача и произвођача малине „Наше воће Србија“ на јучерашњем састанку у Влади Србије договорено је да се, за исплату прошлогодишњег рода малине, Влада Србије обезбеди кредит од две милијарде динара. Овим кредитом хладњачари ће у потпуностие исплатити прошлогодишњи род. Због тога што је загарантована цена прошлогодишњег рода била изузетно висока и износила 600 динара, мали хладњачари били су пред банкротом и затварањем. Према договору Владе Србије који је потписала Ана Брнабић, малинари ће сада добити државну позајмицу укупне вредности 17 милиона евра, а биће у обавези да сав тај новац усмере на исплату произвођача малине.

Кредит је по моделу гарантне шеме са каматом коју субвенционише Министарство пољопривреде, и са грејс периодом, а новац ће се исплаћивати преко Поштанске штедионице.

–  Обавеза је да се направи споразум између малих хладњача и произвођача о моделу коначне исплате, јер сада је сав терет поремећаја на тржишту је у рукама малих хладњача. Ми покушавамо да исплатимо малину која нам је на лагеру – рекао је Божо Јоковић, представник удружења „Наше воће Србије“ за “Нову економију”..

Божо Јоковић

Како је Добром јутру раније рекао, ово је била једина шанса за мале хладњаче, јер је овогодишњи род, због хладног пролећа, под знаком питања.

Према коначном договору, Министарству пољоприврде у понедељак ће бити предат коначан списак дуговања, уз потписане споразуме малих хладњача с малинарима који имају регистрована привредна газдинства.

Србија је један од највећих извозника малине за индустријску производњу на свету, а од ње живи око пола милиона људи у Србији, поручио је Божо Јоковић.

 – Од данас крећемо са припремом документације и у уторак ћемо је предати директно министарки Танасковић, која ће да реализује остало са својим кабинетом -рекао је Јоковић.

Преговори Министарства и хладњачара и малинара са друге стране, настављају се следеће недеље, како би се разговарало о будућем начину на који ће се сакупљати, складиштити и продавати малина.

Хладњаче ускоро чекају нови род

– Произвођачи који нису исплаћени морају да схвате да мале хладњаче које су до сада сачувале малину на лагеру и нису је продале нити су новац усмериле на другу страну, ни једним потезом нису имали намеру да их обману и не плате своје комшије и дугогодишње сараднике, произвођаче малине – поручио је Јоковић и додао да већина малих хладњачара у њиховом удружењу и сама има засаде малина, те је мука заједничка.

– Нова сезона је на прагу, морамо сви опрезно и одговорно да се понашамо. Да се не понови сезона, и да се настави у правцу развоја малинарства – додао је Јоковић.

Цена малине прошле године је била рекордна, од 500 до 600 динара по килограму, али је, када је стигла малина из Пољске, њена цена пала, па је доста рода остало у хладњачама. Мали хладњачари били су у обавези да ту малину исплате по договореним ценама, што је за њих био чист губитак. Малинари су се с представницима Министарства пољопривреде састајали више пута, а ово решење било је за све стране најмање болно.

З. Драгојевић

Фото: И. Р.