Malim uštedama ostvariti bolju proizvodnju

Klimatske promene dovode u pitanje poslovanje ratara. Zato je neophodno u svakom delu proizvodnje, a naročito kod primene mehanizacije, smanjiti troškove i rastur roda.

„Ova godina će se pamtiti po relativno idealnim uslovima koje su strmine imale tokom svoje vegetacije tako da je i žetva imala svoj dobar tok i relativno je brzo i kvalitetno odrađena.

Kada je mehanizacija u pitanju, mi računamo da su gubici ukupno do 1.5 odsto na kombajnu prihvatljivi ali i to u zavisnosti od starosti kombajna, od tipa vršidbene komore i podešavanja i iskustva samog kombajnera, možemo ostvariti dodatne uštede“ rekao je o tome kako žetvu učiniti efikasnijom i uz što manje gubitaka predstavnik Zadružnog saveza Vojvodine Petar Radić.

Nema puno mehanizatora na terenu te nedostaje efekat edukacije poljoprivrednika, dodaje, ali nivo edukovanih kombajnera u velikim firmama je dovoljan imajući u vidu da se stalno pojavljuju savremeniji kombajni. Tako se putem raznih senzora na mašini može pratiti sam proces žetve.

Sagovornik kaže da danas postoje takvi skupoceni kombajni koji su u stanju da veliku masu prime, obrade, očiste i razdvoje zrno od nusproizvoda.

„Žetva soje i uljane repice na našim poljima je komplikovanija jer imate problem prihvatanja vitla mase, visinu, reza pa su gubici i 20, 30 odsto“ dodaje Radić.

Gubici se mogu sprečiti dobrim podešavanjem mašine, proverom samog kvaliteta rada mašine nekoliko puta u toku dana, izborom adekvatnog rada žetve u odnosu na uslove i prirodnu želju da poljoprivrednici što više urade odjednom.

Savet poljoprivrednicima je da se maksimalno smanje troškove ali ne na uštrb kvaliteta sopstvene proizvodnje.

Sa puno malih ušteda ostvariti bolju proizvodnju. Znači, minimizirati troškove proizvodnje a maksimalno iskoristiti svoje potencijale u smislu rada i mehanizacije kojom raspolažemo i tako prilagoditi agrotehniku svojoj proizvodnji i minimalno tražiti dodatno usluge mašina na tržištu koje nemamo.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime