Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Malina povezana, cena se čeka, neki daju u zakup

Malina povezana, cena se čeka, neki daju u zakup

5841

Što se tiče maline, privodimo kraju vezanje za ovu godinu. Još par dana i biće gotovo. Kad završimo vezanje ide bacanje veštaka i stajnjaka. Za prskanje je još rano, tek za jedno desetak do petnaest dana – rekao je Njegoš Stojadinović iz Skokuća za Dobro jutro.

Svi čekaju neku cenu, niko ne prognozira i strahujemo od male cene, kao prošle godine čak i manja. U neverici smo, dosta malinjaka se izdaje jer su ljudi odustali od proizvodnje. U Skokućama gde ima milion sadnica malina ima malinjaka koji se izdaju i koji se neće ni vezati. Ostali rade, i to uglavnom sve iz kuće, ne plaćaju se radnici. Sigurno će se manje ulagati nego ovih godina, pogotovo na preparatima i veštaku – kaže Njegoš koji napominje da su ranijh godina u ovo vreme tek počinjali vezivanje, a ove godine već završili.

  • Malina je već krenula da lista. Ako bude mala cena braćemo je samo mi, na kraju krajeva platiti radnike i biti na nuli, bar se nadam. Najlakše je povaditi je i poseći, šta posle – pita se ovaj poljoprivrednik, čiji prinos je do šest tona maline.
  • Mi ovde nemamo vodu, nemamo sistem za navodnjavanje tako da nam prinos zavisi od kiše. Uglavnom tulamin i vilamet solidno rode, negde oko 600 grama po sadnici, u najboljem slučaju 700 grama – rekao je za Dobro jutro, proizvođač maline iz Skokuća kod Prijepolja.

Piše: Zorica Dragojević