Насловна ВЕСТИ1 Малинари још чекају новац за воће

Малинари још чекају новац за воће

11

Пољопривредни произвођачи још увек нису почели са јесењом обрадом малине јер нису наплатили већи део новца за количине које су откупљивачима предате пре два месеца

И док цене хемије, репроматеријала и горива и даље расту, већина малинара је у незавидној позицији пошто нема довољно средстава за улагање, каже за председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић. Иако има извозника и хладњачара који су измирили своје обавезе, свеукупно гледано није исплаћено од 40 до 60 процената, а поједини хладњачари покушавају да спусте већ договорену цену за предату и замрзнуту малину, објашњава он.

“Цена малине у откупу у Србији кретала се од 550 до 620 динара по килограму за сорту виламет, која је најзаступљенија на нашем тржишту. У општини Косјерић сва малина која је произведена продата је по цени од 620 динара. У Ариљу, Ивањици и другим местима цена је била 550 динара. У последњих седам-осам дана хладњачари који су изашли са ценом од 550 динара, у договору са три-четири веће хладњаче, оборили су цену на 510 динара, па се ми питамо како је то уопште законски могуће јер је малина предата и замрзнута по већ договореној цени”, подвлачи Радовић.

Према његовим речима, тренутно је огроман притисак на пољопривредним произвођачима јер исплате нема, а цена је оборена, па се сада разматрају даљи кораци.

“Ствар је у томе што цена није спуштена током кампање, већ два месеца после завршетка брања. Иако се до сада нисмо оглашавали сматрамо да то неко смишљено ради и да није у реду да неко сече грану на којој седи”, додаје он.

Саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић изјавио је за Тањуг да је у првих седам месеци ове године Србија извезла малине у вредности од скоро 300 милиона евра, што је око 50 милиона евра више него прошле године. Са друге стране, он је навео да се количине које извозимо смањују, па је тако Србија прошле године у ово време имала извезено већ 66.000 тона малина, а ове практично 44.000 тона.

Коментаришући ове податке председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић каже да су они контрадикторни јер док извозници говоре да малина “не иде” и да је продаја стала, са друге стране се у поменутом извештају говори о милионима, па се пољопривредни произвођачи питају где је новац који им до сада није исплаћен.

Бизнис