Manastir Gračanica na ekonomiji počinje preradu voća

Manastir Gračanica počinje na svojoj farmi preradu voća, u pogonu izgrađenim sredstvima humanitarnih organizacija „Solidarnost za Kosovo“ i „Srbi za Srbe“.

Izgradnja pogona koštala je 70.000 evra a osveštao ga je vladika raško – prizrenski Teodosije.

Informaciju o otvaranju pogona za preradu voća na manastirskoj ekonomiji saopštio je preko društvenih mreža osnivač humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon.

„Nova sokara će od sada činiti deo velikog manastirskog proizvodnog kompleksa u Gračanici, pokrenutog pre nekoliko godina od strane episkopa raško-prizrenskog g. Teodosija. Ponosan sam što je ‘Solidarnost za Kosovo’ od početka bila uz njega i što godinama unazad učestvujemo u izgradnji jednog uspešnog ekonomskog poduhvata“, napisao je Gujon na svom Fejsbuk profilu.

Gradnja farme pri srednjovekovnom manastiru počela pre nekoliko godina, na imanju od 55 hektara.

Podignuti su objekti za smeštaj krava, teladi, svinja i živine.

Desetak je godina kako pri Eparhiji raško-prizrenskoj na više lokacija na KiM imaju svoje farme krava, bikova, svinja, ovaca, koza. Imaju pogone za proizvodnju stočne hrane, preradu mleka, pasterizaciju voća i povrća, plastenike na skoro jednom hektaru.

„Ko ima hranu ima i egzistenicju“. To je vodilja pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i njene Narodne kuhinje.

Cilj je samoodrživost crkvene ekonomije i narodnih kuhinja. Crkva međutim u svemu ovome ne bi mogla sama.

Dosadašnji donatori za farme i Narodnu kuhinju pri Eparhiji su još i Vlada Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Fondacija za Kosovo iz Kalifornije, norveška vlada, Putevi Srbije i Magistrala iz Beograda, Eparhija austrijsko-švajcarska.

Izvor: RTS

Foto: zaduzbine-nemanjica.rs

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18