Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Машински тресач замењује 60 берача

Машински тресач замењује 60 берача

303

У Крушару код Ћуприје око 40 хектара је под воћем, што га чини највећим воћарским селом у општини. Породица Стајић некада се бавила искључиво ратарством и обрађивала је више од 100 хектара земље, а пре четири године су одлучили да се посвете воћарству. На осам хектара посадили су дуњу, вишњу и шљиву.

Пише: Јелена Лукић

Проблем с којим се суочавају последњих година је недостатак радника за бербу, и поред тога што је прошле године радничка дневница била 3.000, а ове године 4.500 динара. Зато су Стајићи одлучили да прошле године купе машину за бербу вишања која је коштала 20.000 евра. Према рачуници, ова инвестиција ће се исплатити након само три сезоне.

Стоне сорте траже више рада и пажње

– Купили смо тресач вишања којег вуче трактор. Машина отресе вишње са дрвета, које затим иду на траку, па у гајбицу која се товари на камион. Машина бере 3 до 4 стабла у минути и замена је за 60 радника дневно. Тако бербу обављамо са седам радника. Они за једна дан оберу око 1 до 1,5 хектара, док би радници за исто време ручно обрали око 30 ари. Овај берач нама штеди дневнице и оброке за раднике. Рачуница каже да за ручно брање три хектара вишања треба од 11.000 до 13.000 евра. Код нас у Поморавском округу мислим да само још један воћар има берач. Може да се користи и за услужну бербу која се плаћа 10 динара по килограму. Ова машина може да бере и шљиву, индустријску јабуку, кајсију, брескву – истиче Никола Стајић (33) који се воћарством бави уз помоћ оца Драгана.

И поред тога што је дневница скочила, радника нема на тржишту. Стајићи нуде и добру плату, стално запослење, али раднике не могу да нађу. Кажу да машинисти за тресачем имају дневницу од 50 евра.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us