Vojvođani organizuju svakog decembra tradicionalni Dan mangulice, a u mnogim selima biće organizovan sajam proizvoda od mangulice. To je prilika da se podsetimo zašto se meso mangulice smatra jednim od najzdravijih, a mast od mangulice slovi za oligomasti, pa je mnogi nutricionisti stavljaju ispred drugih masti životinjskog porekla, ali i ulja.
Nutricionistkinja Marija Rapajić, gostujući u Jutarnjem programu RTS, istakla je da se kod mangulica i prasića mast nagomilava oko stomaka, a unutrašnji deo je bez masti, poznat kao krtina. Tu mast nije protkana kroz mišiće i ona ne utiče na povišen holesterol.
„Kod mangulice je ta mast još bolje pozicionirana jer ona sadrži HDL holesterol, koji je dobar holesterol i on nam spušta LDL holesterol, koji je lošiji i sprečava da se za krvne sudove lepi loš holesterol“, istakla je nutricionistkinja.
Dodaje da osim tog dobrog holesterola, mangulica sadrži tarinsko arhidonske masne kiseline, dobre za respiratorne infekcije.
Marija Rapajić kaže da kada se ulje zagreje podleže promenama koje su kancerogene.
„Kada spremate na masti, zdravo je. Prženjem ulja nastaju loše masti za naš organizam, to su trigliceridi, koji se lepe za krvne sudove, nema dovoljno protoka kiseonika u krvi. To dovodi do niza oboljenja“, rekla je nutricionistkinja.
Izvor: RTS
Foto: Wikipedia