Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ МАТИЧЊАК: Природни лек за бољке стресног живота

МАТИЧЊАК: Природни лек за бољке стресног живота

67

Пише: Александра Мишчевић

Савремено доба, гужва, фрка, трка и свакодневни стресови. Рат нерава као да траје без предаха. Темпо живота постаје све вроглавији, а то негативно утиче на наше здравље. Према подацима Светске здравствене организације, потрошња барбитурата и многих синтетских, истина веома корисних, али и врло опасних лекова, расте из године у годину.

У целој тој гунгули заборавили смо на природу и на све благодети које нам пружа. На нашим просторима веома добро успева биљна врста која делује благотворно према стресном живљењу. Ову биљку обожавају пчеле, стога уколико се бавите пчеларством или то планирате, обратите пажњу на причу која следи.

Ниједна мирисна биљка не привлачи толико пчеле, а особито матицу, као матичњак. Отуд му и такво дивно народно име. Матица се сва занесе и опије његовим мирисом. Старији пчелари знају да помоћу матичњака, на архаичан, веома занимљив начин, врате рој пчела који је побегао на неко дрво. Окупе се укућани и разлистаним гранчицама матичњака ударају се по рукама да се ослободи мирис из матичњака и говоре певајући народне стихове:

„Мат`, мат`, мато,

Врати нам се мато,

Добра наша мато,

Врати нам се мато…“

Ето како новаку и невештом пчелару вешт комшија одведе рој у своју кошницу, али, добро каже стара народна пословица: „Ко умије, њему двије.“

Благотворно дејство матичњака познато је одавнина, још код Старих Грка и Римљана. Колико је цењен матичњак говори податак о томе да су га још пре хиљада година гајили Арапи.

У грчкој митологији постоји прича о Зевсу, пчели матици и његовом оцу Кроносу. Пошто је Кроносу дато пророчанство да ће га једно од његове деце збацити с трона, одлучио је да је једини начин да се то спречи да прождере своју децу. Међутим, његова супруга Реја, која је била трудна, у пећини на острву Крит родила је Зевса и ту га сакрила. Зевс је одрастао у тајности, скривен од оца. Једна од нимфи, по имену Мелиса, бринула је о њему док је био дете и хранила га пчелињим медом. Када је Кронос ово открио, претворио ју је у црва. Након што је Зевс коначно добио победу над својим оцем, Зевс је претворио Мелису у краљицу пчела, како би заувек сакупљала мирисни мед са белих или жутих цветова матичњака.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us