Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Мед и производи од меда је све што вам за здравље треба

Мед и производи од меда је све што вам за здравље треба

399

О меду и његовим вредностима за наше целокупно здравље, нема потребе писати. Оно што треба напоменути је да наши пчелари прате трендове, и да се на њиховим штандовима поред већ устаљених мешавина са копривом, сувим воћем, ђумбиром, орасима, кајсијама, може наћи и мед са кокосом.  

Пчеларство Вучковић из Књажевца, прави ову мешавину, како кажу, одличну за имуни систем.

– Није то нека мудрост, кокос се исече на коцкице од цемтиметра, прелије медом, багремовим и пустите да одстоји. Користи се за јачање имуног система и отпорности организма. Свако јутро једна кашичица и осећаће те се много боље – објаснила је пчеларка из породице Вучковић за Добро јутро.

Осим са кокосом, занимљиво је и да са соколских планина из села Гуњаци, према Крупњу, пчелиња друштва Биљане Марковић, убирају, можда и један од најздравијих медова.

– Хељдина паша је после багремове, негде у јуну месецу. Ми имамо мед од хељде у малим количинама и брзо га распродамо. Врло је здрав, ако не и најздравији мед који код нас постоји. Одличан је антиоксиданс, чисти срце и крвне судове, вреди га пробати – каже Биљана за Добро јутро, уз напомену да је у меду 70 процената хељде, а остало је оно што пчеле покупе у природи уз ту пашу.

З.Д.