Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МЕД ИЗ ЛАЗАРЕВЦА СТИГАО ДО КИНЕ: Задружне пчеле далеко лете

МЕД ИЗ ЛАЗАРЕВЦА СТИГАО ДО КИНЕ: Задружне пчеле далеко лете

Пчелари из удружења „Будућност“ одавно су схватили да им бољу будућност њихове производње не могу гарантовати само здрава и богата пчелиња паша и чист природан мед. Повукли су два кључна практична потеза: заштитили су географско порекло свог производа и основали пчеларску задругу са погоном за прераду и линијом за паковање.

60

Заштићени мед пролази сталне и строге процедуре и контроле које гарантују стални квалитет и укус, а садржи 70 одсто багрема, 15 одсто липе, а преостали проценат је ливадска паша.

Пчелари из општина Лазаревац, Лајковац, Уб, Мионица, Љиг, Ваљево, Горњи Милановац и Аранђеловац производе Качерски мед, који има заштићено географско порекло. Као пчеле око кошнице, тако су и они окупљени око Опште земљорадничке задруге „Качерски мед“.  Њихове пчеле „беру“ полен са територије од скоро хиљаду квадратних километара око реке Качер на којој живи око 300.000 људи. Грле је са југа планине Маљен, Сувобор и Повлен, са истока Рудник и Букуља, а са североистока Космај, а обилује лишћарским шумама умерене зоне, пашњацима и ливадама у којима расте више од 600 биљних врста.

Удружење пчелара „Будућност“ из Лазаревца једно је од најстаријих на територији бивше Југославије и активно је дуже од четири деценије. Неколицина пчелара из овог удружења схватила је да су стварање производа високог квалитета и интересно удруживање неопходни за боље позиционирање на тржишту. Одлучили су да заштите географско порекло изузетно квалитетног меда из качерске области. Припреме су почеле пре 11 година.

Средином 2010. године, потписивањем уговора са Делегацијом ЕУ у Србији, званично је почела реализација пројекта „Качерски мед“, чији носилац је била Привредна комора Београда, а партнери Конференција за прехрамбену индустрију и индустрију пића ЕУ, Асоцијација узгајивача арнике Србије, Удружење пчелара „Будућност“, уз сарању са општином Лазаревац. Финансијска подршка за обуку пчелара и куповину опреме стигла је из ЕУ у оквиру пројекта „Јачање дијалога између цивилног друштва Србије и ЕУ“. Циљ овог пројекта био је да се у ограниченој регији Србије успостави технологија производње меда која ће  омогућити  регистровање производа са географском ознаком и предвиђао је израду елабората којим је мед из ове области пријављен код Завода за интелектуалну својину. Израда елабората припала је Пољопривредном факултету у Београду.

У међувремену, формирана је и прва права пчеларска задруга. Од  Горана Марковића, директора ОЗЗ „Качерски мед“ и председника Надзорног одбора „Пољопривредног форума“ из Ниша, сазнајемо да је 14 пчелара почетком 2012. године основало задругу са седиштем  у Лазаревцу. Како је време одмицало, приступали су јој нови пчелари, тако да сада има 50 задругара. Број коопераната је променљив и на годишњем нивоу њих је између 200 и 250 и махом су чланови Удружења пчелара „Будућност“.

Задруга је регионалног карактера и циљ јој је да окупи што већи број пчелара да би се даље развијао производ са заштићеним географским пореклом, али и друге врсте  меда и пчеларских производа. Располаже  производним погоном,  усклађеним са свим европским и  стандардима за производњу хране, који је опремљен савременом линијом за прераду и паковање меда.

– Функционишемо по одређеним принципима. У фебруару се пчелари у задрузи пријављују за сертификацију за текућу годину. Сваки пчелар пријави онолико кошница колико жели. За сваку кошницу води се дневник од дана пријављивања и у њега се уписују подаци о матици, прегледима и третирањима пчелињака… После завршетка пријављивања, списак имена пчелара предаје се Центру за испитивање намирница, са којим се прави уговор о контроли која се ради крајем маја или почетком јуна. Задруга има своју интерну контролу која контролише да ли је сваки пчелар одрадио све процедуре из елабората.  Извештај шаље Центру за испитивање намирница који за петнаестак дана долази у контролу. Када пчелари изврцају мед, предају га Задрузи, поново долазе контролори Центра за испитивање намирница и из сваке посуде коју је пчелар донео узимају узорке. Само мед који задовољи све параметре наведене у елаборату може да се назове Качерски – објашњава Марковић.

Основна карактеристика овог меда је да у себи садржи минимум 70 одсто багрема, 15 одсто липе, а преостали проценат је ливадска паша. Управо због тога његов укус је увек исти. Када се прикупи сав мед од свих пчелара који су испунили потребне услове ради се његово купажирање, односно сједињавање у дупликатору запремине 1.000 килограма и 24 сата мед се меша. Трећа контрола ради се приликом паковања. Тренутно се Качерски мед пакује у теглице од 400 грама, што је препорука ЕУ, а са циљем лакше и боље продаје. Прошле године,  заједно са Ђердапским медом, који је такође сертификован, урађено је и промо-паковање од 250 грама које се продаје на Голубачкој тврђави.

Задругари у сваком моменту располажу са минимално 2.500 кошница, а овај број се сваке године повећава.

– Све више пчелара заинтересовано је да преко нас дистрибуира мед. Сви они желе да добију сертификат за “Качерски мед“, што није једноставно. Наша визија је да у будућности окупимо што више пчелара који ће радити у складу са елаборатом. То им гарантује и вишу цену меда. Примера ради, ако се на тржишту килограм меда откупљије по цени од четири евра, ми ћемо за Качерски мед платити од пет до шест евра, што ће зависити од тога какву цену постигнемо на иностраном тржишту. Наш мед ће бити од 30 до 50 одсто скупљи,  јер се ради по одређеним процедурама. Због три контроле, увек стојимо иза тог квалитета. То је разлог због којег ће нам циљна група купаца, између осталих, бити и високопозиционирани угоститељски објекти – истиче наш саговорник.

Качерски мед се најпре продавао само у Лазаревцу и околини, а онда су уследиле и промоције на различитим сајамским манифестацијама, па све бољи пласман на домаћем тржишту и  – продор на светску пијацу.

           -Наступали смо на Сајму етно хране и пића у Београду и на Пољопривредном сајму у Новом Саду. Били смо увек запажени и овенчани наградама. Тако је наш мед три године заредом, од 2016. до 2018. Године, добијаи златне медаље на Новосадском сајму, а претходне две године на истој сајамској изложби проглашени смо за апсолутне победнике у категорији меда. Ове награде допринеле су да се за „Качерски мед“ далеко чује, чак и у Кини. Прошле године, наиме, потписали смо десетогидишњи уговор са кинеским држављанином  који живи и ради у Србији. Он ће бити ексклузивни дистрибутер Качерског меда за кинеско тржиште –  каже Марковић.

Помоћ младим пчеларима

На идеју о формирању задруге пчелари су у почетку гледали са извесном резервом.    Како је задруга напредовала, тако јој се све више пчелара придруживало

-У овом тренутку размишљамо да конкуришемо за национална средства којим бисмо купили опрему, поделили је пчеларима, а они би задрузи за узврат дали мед. Настојимо да будемо права задруга, односно да помгнемо произвођачу, а он нама да обезбеди сировину. И сваки пчелар који је задругар или је у Удружењу пчелара „Будућност“ користи државне субвенције. Прошле године оне су износиле 720 динара по кошници. Сви су аплицирали и сви су добили новац. Прошле године помогли смо новим, младим пчеларима  тако што смо им оформили по пет кошница и на тај начин им омогућили да дођу до субвенција које је давала општина Лазаревац  – каже директор Марковић.

„Оригинал Србија“ повећава извоз

Пре две године  на Сајму етно хране и пића у Београду родила се идеја да се оформи Савез удружења и задруга под називом „Оригинал Србија“. У њему се налазе произвођачи Качерског меда,  Ђердапског меда, Фрушкогорског липовог меда, Ариљске малине, Лесковачког ајвара, Сјеничког јагњета, Футошког купуса, Сремског кулена, Бегечке шаргарепе и  других производа који носе ознаку заштићеног географског порекла. Савез тренутно има 15 чланица.  После повратка петорице представника који су боравили на обуци у Швајцарској, направиће се план и стратегија како даље до иностраног тржишта.  

Ј.Б.

Добро јутро број 570 – Октобар 2019.