Zbog bogatstva u grožđanom šećeru, prilikom pripreme slatke zimnice od bobica stonog grožđa zaslađivanje šećerom nije obavezno. Ako pravite kompot ili kuvate za sok ili sirup, možete da napravite lagani slatki sirup od tečne stevije. Ona se upotrebljava u određenom odnosu sa zapreminom tegle. Tako je za teglu od četvrt litra potrebna četvrtina kašičice tečne stevije. Za onu od pola litra trećina kašičice, a za teglu od jednog litra polovina kašičice tečne stevije. Mnoge domaćice šećer zamenjuju medom, ali to nije uvek preporučljivo, Med vizuelno „zamuti“ zimnicu pa ona tada deluje kao da je pokvarena, a može i da promeni ukus grožđa. Imajte na umu da će i crveno i zeleno grožđe u pripremi zimnice i u kombinaciji sa drugim sastojcima (voda, alkohol) izgubiti izraženu crvenu i zelenu boju i biti veoma bledo, što nije uzrok kvarenja.
Piše: Svetlana Mujanović