Medena pita

Medena pita se na našim prostorima jede još od vremena naših prabaka i baka i nema kuće u kojoj se ona nije mesila. Nekoga ona veže za praznike, nekoga samo na stara bezbrižna vremena i jednostavnost ondašnjih kolača, jer kada pogledate sastojke ove pite, videćete da ih sve imate u kući i da se možete odmah baciti na pripremu.

Potrebno je:

Kore

  • 3 jajeta
  • 300 g kristal šećera
  • 10 g sode bikarbone
  • 10 g praška za pecivo
  • 100 g meda
  • 5 kašika ulja
  • 2 dcl mleka
  • 500 g brašna

Priprema:

Jaja, šećer, sodu i prašak za pecivo sjediniti i izmešati varjačom. Dodati med i 5 kašika ulja, mleko i brašno. Sve dobro umesiti i podeliti na četiri dela. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Odstajale jufke pre razvlačenja dobro premesiti. Sto posuti brašnom i razvući tanke kore. Svaku peći posebno na pek papiru 10 minuta na 1800C. Karamelizovati 300 g kristal šećera. Kada se skroz istopi, dodati 1 litar mleka. Posebno izmešati 300 g brašna i ½ litre mleka. Dodati u karamelizovano prokuvano mleko. Kuvati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati 250 g maslaca. Nafilovati hladne kore. Možete je preliti glazurom od čokolade. Pre služenja ostaviti da odstoji jedan dan.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18