Mediteranski začini iz Bačke Palanke

Pravi mediteranski specijalitet sa juga Bačke – tako bi se ukratko mogli opisati proizvodi koje od 2017. godine pravi porodica Živanović iz Bačke Palanke.

Sušeni paradajz u ulju, pesto od sušenog paradajza, kao i sušeni, mleveni beli luk i dodatak jelima sa povrćem, tj. mešavina začina, su proizvodi koje se mogu kombinovati sa raznim tradicionalnim jelima, a svi su obuhvaćeni pod  nazivom „My Veggies“.

Na ideju da suše paradajz i tako dobiju egzotičan dodatak jelima, Roberta Živanović i njen suprug Miloje su došli tokom putovanja i odmora na moru i kroz razgovor sa prijateljima. Takođe, naša sagovornica priznaje da i sama voli mediteransku kuhinju, kako je rodom iz Dalmacije. Prve proizvode, sušeni paradajz u ulju i pesto su proizveli kada su nabavili mali kućni dehidrator, a prve teglice su podelili prijateljima, koji su bili oduševljeni ukusom. Naredne godine Miloje Živanović, inače inženjer mašinstva, odlučio je da zajedno sa kolegama konstruiše i napravi manju kondenzacionu sušaru. Prednost ovakvog načina sušenja, ističe ovaj bračni par, jeste što temperatura ne prelazi 52 stepena Celzijusa, čime se uspeva sačuvati nutritivna vrednost povrća.

– Odlučili smo da probamo da napravimo nešto čega nema ili ima vrlo malo u ponudi na našem tržištu – objašnjava Roberta Živanović, po struci magistar prehrambene tehnologije. – Sušeni paradajz se u našim krajevima još uvek posmatra kao egzotičan i netradicionalan prozvod, te ne budi interesovanje kod proizvođača. Takođe, on zahteva i posebnu proceduru u preradi nakon sušenja, a prodaja nije zagarantovana niti je moguće ostvariti brzu zaradu.

Živanovićima je ovo i dalje dodatni posao, a ne osnovni izvor prihoda, što ne znači mu posvećuju manje pažnje ili ljubavi. U samom periodu sušenja paradajza, koji traje 30 do 45 dana, maksimalno su posvećeni tome. Sami proizvode paradajz, bosiljak i beli luk, kao i malu količinu belog luka, šargarepe, peršuna, selena, paštrnaka i praziluka, dok sirovine poput kapara, pinjola, origana i ulja kupuju.

Za sušenje paradajza najbolja je industrijska sorta, takozvani paradajz šljivar tipa roma ili san marzano, koji imaju dovoljan procenat suve materije i koji nakon sušenja i rehidracije daju karakterističan ukus, naglašava Roberta Živanović. Sam proces sušenja je jednostavan. Paradajz se nakon pranja seče, soli i suši na temperaturi ne višoj od 52 stepena tokom maksimalno 36 sati.

– „My Veggies“ sušeni paradajz u ulju se dobija tako što rehidrirani paradajz stavljamo u teglice u kojima se nalazi beli luk u prahu, origano i bosiljak – kazuje naša sagovornica. – Zatim se u teglice naliva mešavina devičanskog maslinovog ulja i hladnoceđenog suncokretovog ulja, i onda se sve pasterizuje toplotom u vodenom kupatilu. Time se vrši konzervisanje bez upotrebe hemikalija što naše proizvode čini 100 posto prirodnim. I naš pesto se pasterizuje toplotom, a dobija od mlevenog sušenog paradajza koji se meša sa pinjolima, bosiljkom, belim lukom u prahu, kaparom i salsa sosom koji sama pravim prema italijanskoj recepturi.

Kako bi napravili sušaru i adaptirali prostor potreban za prozvodnju, porodica Živanović je uložila oko 13.000 evra sopstvenih sredstva, a pomogle su im i besplatne edukacije Regionalne razvojne agencije Bačke. Sve je to doprinelo krajnjem proizvodu čiji je kvalitet potvrđen i brojnim priznanjima. Sušeni paradajz u ulju i pesto od sušenog paradajza su osvojili zlatne medalje za kvalitet na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2018. godine, a naredne godine zlatom je nagrađen dodatak jelima sa povrćem. Takođe, u okviru TASQ projekta, „My Veggies“ dodatak jelima s povrćem i sušeni beli luk su 2020. godine dobili najviše ocene, takozvane zlatne tokene za kvalitet. Roberta i Miloje Živanović su ponosni na nagrade, koje potvrđuju da njihovi proizvodi zadovoljavaju visoke kriterijume ukusa, mirisa i sveobuhvatnog kvaliteta.

Zbog ograničenog kapaciteta sušare, u jednoj sezoni mogu da proizvedu tonu osušenog paradajza, oko 800 kilograma osušenog povrća za dodatak jelima i oko 240 kilograma sušenog belog luka u prahu. Prerada povrća u gotov proizvod zavisi od porudžbina, jer sušeni paradajz u ulju i pesto se prave tako da kupci uvek dobijaju svež proizvod koji na zalihama ne stoji duže od nedelju dana.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, Živanovići se nadaju da će ponovo biti u mogućnosti da posećuju festivale hrane i na taj način predstavljaju svoje proizvode. Vredno rade i na novim delikatesima, pa je moguće da se u njihovom asortimanu uskoro nađe i pesto sa kozjim sirom.

Ljubitelji zdrave ishrane i mediteranskog ukusa cene trud i znanje koje porodica Živanović ulaže u svoje delikatese, pa se redovno vraćaju da ponovo kupe njihove prozvode.

– Sušeni paradajz u ulju i pesto se odlično uklapaju uz naša tradicionalna jela, na primer, uz šnicle u sosu i pire krompir, uz pečenje, uz pečenu ribu, sjajno se slažu i sa prženim i pečenim krompirićima – kazuje naša sagovornica.  – Naši proizvodi daju posebnu notu i unose nove arome i ukuse u tradicionalna jela. Sa njima se mogi praviti kanapei, sendiviči ili salate. Takođe, kada pravim proju, u testo volim da stavim seckani sušeni paradajz i da na kraju sve zalijem uljem sa začinima iz tegle.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18