Medved napravio ogromnu štetu u šljiviku kod Prijepolja

U Hisardžiku kod Prijepolja medved je u gluvo doba noći upao u šljivik, polomio stabla i uništio rod. Vlasnik voćnjaka Mujo Karahodžić kaže da je šteta ogromna i da očekujue pomoć lokalne samouprave u saniranju posledica. Ove godine voće je u prijepoljskom kraju inače slabo rodilo zbog vremenskih neprilika u vreme cvetanja, a Karahodžićev  voćnjak jedan je od retkih u kome je bilo zrelih šljiva na granama.

Voćnjak sa oko 200 stabala šljiva nalazi se na svega stotinak metara od porodične kuće Karahodžića, u kojoj je u vreme noćnje posete medveda  Mujo mirno spavao sa svojom porodicom. On kaže kaže da nije čuo buku, a kada se probudio zatekao je polomljena stabla i štetu koje je zver ostavila za sobom.

 – Voćnjak je pretrpeo značajne gubitke, stabla su polomlljena i ovo je katastrofa za nas. Godinama smo ulagali, trudili se i radili na održavanju voćnjaka, a sada je gotovo uništen. Prošle godine smo u ovoj bašti ubrali preko 2,5 tona šljiva –  priča Karahodžić.

Još uvek se ne zna odakle je medved došao u Hisardžik. Selo je iznad kanjona Mileševke u kome je ranijih godina često viđana zverka, a u blizini su i Zlatar i Jadovnik gde je čipovano nekoliko medveda.

Ž. Dulanović

(Foto: privatna arhiva)

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18