Насловна ТЕМА ДАНА Медвед поломио кошнице

Медвед поломио кошнице

1378

Медвед је провалио у пчелињак у Пуљцима и уништио четири кошнице, што се не памти у селима око Златарског језера. Мештани су га протеклих година виђали широм нововарошког краја, повремено је залазио у села, крао кукуруз и насртао на стада, али није правио штету пчеларима, све до прошле седмице.

У пчелињак Миломира Гујаничића (66) свраћао је две вечери. Првe je прескочио око метар и по високу тарабу, и  у пчелињаку поломио четири кошнице и две претурио. Пошто се засладио, истим путем се вратио  у дивљину.

-Навраћао је и три вечери касније, о чему сведоче трагови шапа у снегу који је пао тај дан. Обилазио је око пчелињака, али није улазио. Вероватно се уплашио светла испред куће и лавежа пса. Мада живим у граду остао сам да дежурам, јер сам претпоставио да ће још који пут ударити – прича за „Добро јутро“ Гујаничић.

Претрпео штету: пчелар Миломир Гујаничић

У опустелом засеоку свега су четири кући, али и оне оживе само током лета. Најближи комшија који  ту живи стално, удаљен је од Гујаничића пар стотина метара, па Миломир током зиме често долази у село како би обишао пчелињак са педесетак кошница.

-Пчелињак је крај породичне куће и опасан тарабом, али шта вреди када је село пусто већи део године па медведи и друго звериње немају страха. Ових дана ћу кошнице  додатно обезбедити електричном чобаницом и бодљикавом жицом. Ловци кажу да кањоном Увца и околним шумама лутају три медведа. Ово је први пут да у нашем селу праве штету – каже Гујаничић.

Миломира Гујаничића је стари и искусни пчелар, а деведесетих је био и председник Удружења пчелара „Златарка“.  За разлику од већине других, он се определио за „стационарно пчеларство“ и  пчеле не сели на пашу.

-Прошла година је била изузетна, имао сам по кошници тридесетак килограма квалитетног меда. Мада је овај вид пчеларења мање исплатив, ја сам задовољан. И 2018. је била добра. Волим пчеле и рад у пчелињаку ме одмара- каже Гујаничић.

Нова Варош има око 200 пчелара са више од 5.000 кошница, али је тек половина у Удружењу „Златарка“, једином у општини. Последњи пут су неком од њих медведи направили штету пре петнаестак  година, када су на Воденој пољани у срцу Златара поломили кошнице изнете на планинску пашу.

Жељко Дулановић