Mehaničke mere u voćnjacima u jesenjem periodu

Na području delovanja Regionalnog centra Vrbas Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja,  koštičavo voće se u zavisnosti od biljne vrste, lokaliteta i sortimenta, nalazi u fazi od 50 % do 70 % lišća opalo (95 BBCH), a jabučasto voće u fazi lišće gubi boju, početak opadanja lišća (BBCH 92-93).  

U jesenjem periodu, po opadanju oko 70 % lisne mase, sprovode se tretmani bakarnim preparatima sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača bolesti.

Pored ove mere, vrlo je važno sprovesti i mehaničke mere kako bi se očuvalo zdravstveno stanje zasada. Tu spadaju:

–  Odstranjivanje polomljenih, suvih grana i stabala (posebno onih koji su zaraženi bakterijama Erwinia amylovora i Pseudomonas syringe pv. Syringe ili gljivama poput Nectria galigena,

–  Sakupljanje mumificiranih plodova i opalog lišća sa pojedinačnih stabala i na plantažama, a opalo lišće je  najbolje sakupljati ili zaoravati,

–  Kod koštičavih voćnih vrsta u ovom periodu ne treba seći  grane, jer povrede nastale u ovom periodu, mogu predstavljati opasnost za ulaz patogena,

–  Čišćenje stabala od gnezda s gusenicama,

–  Struganje kore i odstranjivanje lišajeva, mahovina.

Ukoliko se na voću uoče simptomi bakterioza potrebno je mehanički ukloniti zaražene delove uz određene sanitarne mere:

– Rez mora biti minimum 30 cm u zdravo tkivo,

– Rane na stablima treba dezinfikovati preparatima na bazi bakra,

– Odsečene biljne delove  ne treba bacati na zemlju nego ih treba ukloniti i spaliti,

–  Obeležiti stabla koja su bila zaražena radi praćenja u narednom periodu ili ih iskrčiti,

– Prilikom rezidbe treba vršiti dezinfekciju alata, obuće i odeće radnika upotrebom 10% rastvora natrijum hipohlorita ili 70% etil alkohola.

Budući proizvođači voća treba da obrate pažnju da prilikom kupovine sadnica biraju one sadnice koje su zdrave i sertifikovane i koje su kontrolisane od  stručnih službi.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18