Melem za bolove od gaveza i dalmatinske smreke

Napravljen od bilja sa dalmatinskog krša i plodnog dela uz jezera, melem od gaveza i smreke odličan je za više vrsta bolova i jedan od novih proizvoda iz palete radionice Dalmatino melemi.

– Melem je napravljen od dve najlekovitije biljke; gaveza i smreke. One su najveća pomoć kod  povreda, uganuća,bola u leđima, reumatskih bolova, kostobolja, preloma, hematoma, gihta – objašnjava Radmila Rašković, koja već godinama pravi lekovite meleme i tinkture koristeći bilje iz svog rodnog kraja.

– Dalmatinska smreka, takođe, ima nevjerovatnu moć kod zglobno-mišićnih problema, kod bakterija i gljivica na koži , a neprikosnovena je i kod disajnih puteva kao melem da se maže grudni koš, u nos – meleme prave u hladno ceđenom ulju, naravno dalmatinskom.  

– Melem radimo u domaćem hladno ceđenom maslinovom ulju, samim tim je blagodat i za kožu kao  i za hemeroide – objašnjava Radmila, uz napomenu da je smreka jako rasprostranjena na području Dalmacije i raste u kršu kao samonikla, a koren gaveza iskopaju u plodnijem delu Dalmacije uz jezero.

– Sve je 100% prirodno i iz netaknute prirode Dalmacije – rekla je Radmila Rašković za Dobro jutro.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Privatna arhiva

razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.