Насловна АРХИВА МЕЛЕМИ: Печуркама до лепоте

МЕЛЕМИ: Печуркама до лепоте

402
Фото: Pixabay

Вишегодишње искуство страних стручњка показало је да маске, мелеми, тоници и облози од лековитих лигниколних гљива, али и јестивих и лековитих које се гаје, делују позитивно на тен, хидратацију коже, чврстину мишића. Оне могу да затварају поре и јачају корен косе. Ове особине гљива код нас нису довољно познате, али их светске козметичке куће увелико користе.

То нам је потврдила и Мирјана Пјевић из београдске Еколошке организације „Чувари блага“, велики познавалац лековитости печурака.
– У ове зимске дане могу се наћи поједине врсте, али и лековите сушене и гајене печурке, па је права штета не искористити их за лепоту. Припремљене као тоници, одвари, мелеми или с медом, могу да замене многе скупоцене препарате. Међутим, пре употребе ваља проверити алергијску реакцију коже – ако дође до промена, употреба се мора прекинути и кожа добро опрати.

Незаобилазна гљива, коју у Кини називају мајком свих печурака, јесте ганодерма (Ganoderma lucidum), позната као реиши и храстова сјајница. Она садржи алфахидроксилну киселину, која обнавља ћелије и синтетише колаген. Сувој кожи враћа влажност и побољшава изглед, што је чини чврстом и еластичном. Веома ефектно делује маска од гљиве уситњене у прах и помешане с медом, али и одвар који се припрема од комадића ганодерме, потопљених у води 12 часова.

Посебно је значајан учинак ганодерме у антирид кремама које се користе за део око очију. Смањује опадање косе и деформацију ноктију. Једна је од компоненти шампона за косу, купки, сапуна за лице и пасти за зубе.

Ћуранов реп (Trametes versicolor), дрвенаста печурка живописних боја, која расте групно на пањевима и мртвим стаблима, има веома важну улогу у козметици. Њена мицелија се користи за избељивање тамних мрља које настају као последица УВ зрака и приликом хиперпигментације коже. Има огроман потенцијал за коришћење у козметичкој индустрији. Садрже је многи лосиони за бебе, креме за осетљиву кожу, али и за сунчање с фактором 15, као и оне за после сунчања.

Фото: Pixabay

Лисичарка се у ово доба године не може убрати свежа. Добро ће послужити и сушена. Она се потапањем пола сата у топлу воду, касније користи као свежа, за негу суве коже и против упале капака. Два-три шеширића ове гљиве ставе се у три децилитра хладне воде, и оставе да одстоје пет-шест сати. Течност се одлије и користи за облоге који се на очима држе тридесетак минута. Одваром се може и умивати. Гљиве се могу измиксирати и као маска ставити на очишћено лице. Кад се маска осуши, скине се млаком водом, а поступак се може поновити једном у седам дана.

Фото: Pixabay

Шитаке су најлековитије јестиве печурке које се могу набавити на пијаци или у маркетима. Оне не само да су јестиве и лековите, већ и благотворне за кожу, па их што чешће треба користити. Захваљујући аминокиселинама, протеинима, витаминима, посебно оним из групе Б, стимулишу стварање колагена, задуженог за младалачки изглед. Ова гљива једна је од главних компоненти ноћних крема, а често се може наћи и у комбинацији с ганодермом.

Фото: Pixabay

Најједноставнија је маска од шампињона. Измиксирају се и ставе на лице, а после пола сата маска се одстрани млаком водом. После тог третмана није потребно да се ставља било каква крема, пошто шампињони садрже есенцијалне аминокиселине, витамине и минералне материје које ће нахранити кожу и учинити је меком.

Д. Радивојац

Добро јутро број 538 – Фебруар 2017.