Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Месец берићета и уживања

Месец берићета и уживања

696

И ова година крупним корацима иде према јесени. Газила је по блату, киснула, али се и грејала на сунцу. Пуно је орала, сејала, хранила и неговала биљке, пчеле, животиње, и сада је дошао месец кратког предаха и берићета. За август кажу да је то месец уживања. Довољно је изаћи у природу и препустити се свим чулима. Где год поглед досегне, одмара се у свим нијансама зелене боје кроз које се, ту и тамо, пробија плаветнило од шљива, црвенило од јабука, а у даљини зелена боја ливада и пашњака стапа се с плаветнилом неба.

ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ

Могу да се скупљају бели и црни слез, иђирот, арника, бљушт (корен), госпина трава, смиље, различак, изоп, невен, подбел, мајкина душица, мајоран, лист мртве коприве, плод купине, чемерика, шишарке хмеља, мразовац, велебиље, троскот, клека, вратић, кантарион, буника, боквица, боровница, биљка дивљег босиљка без корена, милодух, пелин, першун, пиревина, татула, вратић, жаворњак, кора и плод црног дуда, слатки корен, цикорија…

Сада је право време да се на њивама под кукурузом сакупља свила.

ВОЋЊАК

Беру се летње сорте јабука, крушака, шљива, смокве, брескве и нектарине. У другој половини месеца сазревају и лешници.

Малињаци су обрани.Треба одрезати све изданке који су дали род, изнети из малињака и, ако нису здрави, одмах спалити. Такође, избацују се сви нетипични и кржљави млади изданци који су вишак, да не би узалуд трошили храну и воду.

Сада је оптимално време за калемљење очењем на спавајући пупољак.

Већ у другој половини месеца могу да се саде јагоде.

Вишегодишња мерења показују да у августу нема довољно падавина, недостаје вода преко потребна воћкама за наливање плодова и одржавање сопственог живота. Зато им треба помоћи заливањем.

Сада је оптималан рок за вегетативно размножавање купине. Врхови младих изданака се повију и затрпају у земљу.

У воћњацима с позним сортама јабука и крушака требало би обавити још једно прскање инсектицидима, ради заштите од смотавца.

ЗЕЛЕНИЛО

Током целог месеца треба уклањати прецветале цветове, како на цвећу, тако и на украсном грмљу.

Због високих температура све биљке треба редовно и правилно заливати, а по потреби и прихрањивати.

Не заборавите травњак. Њега ваља редовно косити, по потреби заливати, а последњих дана августа и прихранити, како би спремно дочекао јесење и зимске месеце.

ПОВРТЊАК

Беру се паприка, плави патлиџан, краставац, боранија, лубенице, диње, сазрева и парадајз.

Ниски пасуљ стиже за чупање крајем јула и почетком августа, а почетком августа ваде се лук и ране и средњеране сорте кромпира.

Бере се кукуруз шећерац.

Од почетка до друге половине августа сеју се блитва, шаргарепа, першун, матовилац, кинески купус, келераба, ендивија, празилук….

Сеју се и спанаћ, рукола, ротквице и роткве, зелена салата, сади арпаџик лука сребрњака.

У другој половини августа може се планирати и каснолетњa сетва радича, разне салате, спанаћ, блитва, першун, шаргарепа, ендивија, лук, матовилац, празилук. Затим, расађују се и купус, кељ, брокола, карфиол.

Сакупља се семе сорти поврћа које желите да гајите и наредне године.

Касне сорте поврћа треба и даље штитити од паразита и штеточина.

Пошто су температуре још увек високе, леје с поврћем треба и даље редовно заливати. Најбоље рано ујутру или касно увече.

ВИНОГРАД

Корови, поготово у виноградима који се заливају, још увек не губе трку с вегетацијом па их ваља редовно уклањати.

Прскалице више немају посла у засадима с раним стоним сортама, али винске и касне стоне ваља још једном заштитити од свих болести од којих су штићене у јулу.

ГЉИВЕ

У августу се деси да се понеки дан окиша, па ако температуре нису високе, шуме буду пуне јестивих гљива какве су краљевка (Boletus regius), смеђа краљевка (B. аppendiculatus), једна од најукуснијих – кнегиња (Amanita cesarea), али и друге које вични сакупљачи добро познају.

За разлику од јестивих, нејестиве лековите гљиве сакупљају се преко целе године. Најпопуларније и најлековитије су храстова сјајница, ганодерма луцидум, ћуранов реп, брезова губа…

ПЧЕЛИЊАК

У августу су још увек високе температуре па се не сме заборавити на појила у која се редовно сипа свежа, чиста вода.

Ближи се јесен, заједнице оса и стршљенова се увећавају, оне постају агресивније па је неопходно у пчелињаку поставити клопке.

Наставља се неговање младих ројева. Они треба спремно да уђу у своју прву зиму.