Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Mesec berićeta i uživanja

Mesec berićeta i uživanja

841

I ova godina krupnim koracima ide prema jeseni. Gazila je po blatu, kisnula, ali se i grejala na suncu. Puno je orala, sejala, hranila i negovala biljke, pčele, životinje, i sada je došao mesec kratkog predaha i berićeta. Za avgust kažu da je to mesec uživanja. Dovoljno je izaći u prirodu i prepustiti se svim čulima. Gde god pogled dosegne, odmara se u svim nijansama zelene boje kroz koje se, tu i tamo, probija plavetnilo od šljiva, crvenilo od jabuka, a u daljini zelena boja livada i pašnjaka stapa se s plavetnilom neba.

LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE

Mogu da se skupljaju beli i crni slez, iđirot, arnika, bljušt (koren), gospina trava, smilje, različak, izop, neven, podbel, majkina dušica, majoran, list mrtve koprive, plod kupine, čemerika, šišarke hmelja, mrazovac, velebilje, troskot, kleka, vratić, kantarion, bunika, bokvica, borovnica, biljka divljeg bosiljka bez korena, miloduh, pelin, peršun, pirevina, tatula, vratić, žavornjak, kora i plod crnog duda, slatki koren, cikorija…

Sada je pravo vreme da se na njivama pod kukuruzom sakuplja svila.

VOĆNJAK

Beru se letnje sorte jabuka, krušaka, šljiva, smokve, breskve i nektarine. U drugoj polovini meseca sazrevaju i lešnici.

Malinjaci su obrani.Treba odrezati sve izdanke koji su dali rod, izneti iz malinjaka i, ako nisu zdravi, odmah spaliti. Takođe, izbacuju se svi netipični i kržljavi mladi izdanci koji su višak, da ne bi uzalud trošili hranu i vodu.

Sada je optimalno vreme za kalemljenje očenjem na spavajući pupoljak.

Već u drugoj polovini meseca mogu da se sade jagode.

Višegodišnja merenja pokazuju da u avgustu nema dovoljno padavina, nedostaje voda preko potrebna voćkama za nalivanje plodova i održavanje sopstvenog života. Zato im treba pomoći zalivanjem.

Sada je optimalan rok za vegetativno razmnožavanje kupine. Vrhovi mladih izdanaka se poviju i zatrpaju u zemlju.

U voćnjacima s poznim sortama jabuka i krušaka trebalo bi obaviti još jedno prskanje insekticidima, radi zaštite od smotavca.

ZELENILO

Tokom celog meseca treba uklanjati precvetale cvetove, kako na cveću, tako i na ukrasnom grmlju.

Zbog visokih temperatura sve biljke treba redovno i pravilno zalivati, a po potrebi i prihranjivati.

Ne zaboravite travnjak. Njega valja redovno kositi, po potrebi zalivati, a poslednjih dana avgusta i prihraniti, kako bi spremno dočekao jesenje i zimske mesece.

POVRTNJAK

Beru se paprika, plavi patlidžan, krastavac, boranija, lubenice, dinje, sazreva i paradajz.

Niski pasulj stiže za čupanje krajem jula i početkom avgusta, a početkom avgusta vade se luk i rane i srednjerane sorte krompira.

Bere se kukuruz šećerac.

Od početka do druge polovine avgusta seju se blitva, šargarepa, peršun, matovilac, kineski kupus, keleraba, endivija, praziluk….

Seju se i spanać, rukola, rotkvice i rotkve, zelena salata, sadi arpadžik luka srebrnjaka.

U drugoj polovini avgusta može se planirati i kasnoletnja setva radiča, razne salate, spanać, blitva, peršun, šargarepa, endivija, luk, matovilac, praziluk. Zatim, rasađuju se i kupus, kelj, brokola, karfiol.

Sakuplja se seme sorti povrća koje želite da gajite i naredne godine.

Kasne sorte povrća treba i dalje štititi od parazita i štetočina.

Pošto su temperature još uvek visoke, leje s povrćem treba i dalje redovno zalivati. Najbolje rano ujutru ili kasno uveče.

VINOGRAD

Korovi, pogotovo u vinogradima koji se zalivaju, još uvek ne gube trku s vegetacijom pa ih valja redovno uklanjati.

Prskalice više nemaju posla u zasadima s ranim stonim sortama, ali vinske i kasne stone valja još jednom zaštititi od svih bolesti od kojih su štićene u julu.

GLJIVE

U avgustu se desi da se poneki dan okiša, pa ako temperature nisu visoke, šume budu pune jestivih gljiva kakve su kraljevka (Boletus regius), smeđa kraljevka (B. appendiculatus), jedna od najukusnijih – kneginja (Amanita cesarea), ali i druge koje vični sakupljači dobro poznaju.

Za razliku od jestivih, nejestive lekovite gljive sakupljaju se preko cele godine. Najpopularnije i najlekovitije su hrastova sjajnica, ganoderma lucidum, ćuranov rep, brezova guba…

PČELINJAK

U avgustu su još uvek visoke temperature pa se ne sme zaboraviti na pojila u koja se redovno sipa sveža, čista voda.

Bliži se jesen, zajednice osa i stršljenova se uvećavaju, one postaju agresivnije pa je neophodno u pčelinjaku postaviti klopke.

Nastavlja se negovanje mladih rojeva. Oni treba spremno da uđu u svoju prvu zimu.