Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ МЕСЕЦ ХРИЗАНТЕМА: Зимске руже буде се у јесен

МЕСЕЦ ХРИЗАНТЕМА: Зимске руже буде се у јесен

199

Текст и фото: Биљана Ненковић

Хризантеме су краљице јесени. Једини задатак љубитеља такозваних зимских ружа је да се добро брину о њима, јер само тако ће красити дворишта и балконе све до првих мразева, па и снега. Октобар је њихов месец и тада раскошно цветају, дајући много радости и боја пре него што завладају хладни и тмурни дани.

Хризантеме су вишегодишње биљке. Потичу из источне Азије, а име су добиле по жутим цветовима од грчких речи chrysos– златан и anthemon – цвет. Иако се у имену овог цвећа наглашава жута боја, хризантеме цветају и у бордо, љубичастој, розе, црвеној, белој боји. Расту жбунасто, размножавају се садњом семена, или из резница.

Сунчано место и редовно заливање

Уколико се гаје у саксијама, треба их ставити на добро осунчано место, јер ће дуже цветати. За места на којима нема много сунца могу се одабрати већ расцветале, куповне биљке са доста отворених цветова, јер се пупољци без сунца неће потпуно отворити. Ако се купују у сезони и у саксијама, најбоље је комбиновати биљке у различитим фазама цветања, како би двориште што дуже било прекривено различитим бојама.

Да би цветала што дуже, потребно јој је редовно заливање, нарочито ако се одужи топло време и Михољско лето. Земља стално треба да је влажна, али не и мокра. У јесењим месецима довољно је једно заливање на дан. Мање хризантеме у мањим саксијама могу се заливати и сипањем воде у тацну. За хризантеме у саксијама тацна је веома важна, јер помаже у одржавању влажности земље. Ова биљка тражи мало бриге и око хигијене, те је пожељно откидати прецветале делове, како би имала снаге да потера нове пупољке.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us