Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ МЕСЕЦ ХРИЗАНТЕМА: Зимске руже буде се у јесен

МЕСЕЦ ХРИЗАНТЕМА: Зимске руже буде се у јесен

464

Текст и фото: Биљана Ненковић

Хризантеме су краљице јесени. Једини задатак љубитеља такозваних зимских ружа је да се добро брину о њима, јер само тако ће красити дворишта и балконе све до првих мразева, па и снега. Октобар је њихов месец и тада раскошно цветају, дајући много радости и боја пре него што завладају хладни и тмурни дани.

Хризантеме су вишегодишње биљке. Потичу из источне Азије, а име су добиле по жутим цветовима од грчких речи chrysos– златан и anthemon – цвет. Иако се у имену овог цвећа наглашава жута боја, хризантеме цветају и у бордо, љубичастој, розе, црвеној, белој боји. Расту жбунасто, размножавају се садњом семена, или из резница.

Сунчано место и редовно заливање

Уколико се гаје у саксијама, треба их ставити на добро осунчано место, јер ће дуже цветати. За места на којима нема много сунца могу се одабрати већ расцветале, куповне биљке са доста отворених цветова, јер се пупољци без сунца неће потпуно отворити. Ако се купују у сезони и у саксијама, најбоље је комбиновати биљке у различитим фазама цветања, како би двориште што дуже било прекривено различитим бојама.

Да би цветала што дуже, потребно јој је редовно заливање, нарочито ако се одужи топло време и Михољско лето. Земља стално треба да је влажна, али не и мокра. У јесењим месецима довољно је једно заливање на дан. Мање хризантеме у мањим саксијама могу се заливати и сипањем воде у тацну. За хризантеме у саксијама тацна је веома важна, јер помаже у одржавању влажности земље. Ова биљка тражи мало бриге и око хигијене, те је пожељно откидати прецветале делове, како би имала снаге да потера нове пупољке.

Уколико неко жели да хризантеме пресади у башту, то је најбоље учинити пре појаве пупољака, током пролећа и лета, јер је биљци потребно неколико месеци да се укорени. Ако се тај процес не доврши, шансе да преживи зиму су мање. Ако се преко зиме чувају у саксијама, потребно је заштитити их од мраза, али у просторији у којој има довољно светлости. Ходници који се не греју, а осветљени су, добро су место за хризантему преко зиме. У том случају цветаће сигурно, чак и за Нову годину. Али, послужиће и гаража или подрум, ако имају прозоре.

Зимске руже воле краће дане и сунчеву светлост која пада под већим углом. Хладноћа им је потребна да заврше природни циклус. Зато кажу да је грех склонити хризантеме у топле просторије, јер у тим условима неће преживети. Када заврше цветање, биљке треба орезати. Баштенским маказама јој се одсеку мртви цветови, а поступак је сличан као да се шиша жива ограда.

Ако се већи део биљке током зиме осуши, нема разлога за бригу. Најбитније је да корен остане очуван, како би биљка следећег пролећа поново оживела. Да би ове јесени потрајале до првих мразева, пожељно је прихрањивати их све до појаве пупољака. Потом јој је довољно заливање чистом и одстајалом водом и у најлепшем светлу оживеће и ово октобарско Михољско лето.

Зимске руже нису само цвеће у башти, већ имају многобројна значења. А какву симболику носе, зависи од поднебља у коме се узгајају. У Кини ово цвеће означава срећу. Због своје лепоте хризантема спада у групу “четири џентлмена”, заједно са шљивом, орхидејом и бамбусом.

Симбол поштовања и љубави

У Америци се верује да буди позитивна осећања и неизоставни је део сваког поклона, намењеног драгој особи. Такође је симбол поштовања и љубави. У Јапану је чак добила и место на националном грбу и има свој дан. Симболизује вечни живот, моћ, срећу и богатство. Доводи се у блиску везу са Сунцем јер се верује да је носилац Јанг енергије и због тога је неизоставн део сваког дома или врта. Такође, хризантема је у овој далекој земљи цвет Сунца и симбол царске породице. На нашим просторима сматра се цвећем за мртве и традиционално се износи на гробље, јер се верује да доноси мир и спокој душама умрлих. Веровање које потиче са Далеког Истока јесте да једна латица хризантеме у чаши вина може да обезбеди дуг и здрав живот

Ако су болесне, рећи ће саме

Хризантема није посебно захтевна, али ако са биљком нешто није у реду, она ће то брзо и сама саопштити. Ако је влажност ваздуха недовољна или се прекомерно квасе листови, управо на њима појавиће се смеђе израслине. Ако је купљена биљка заражена, појавиће се беле флеке на листовима и стаблу, и она ће почети да се суши.

Пепелница се јавља када је влажност превисока и када нема струјања ваздуха. Ово су лоши услови за цветове. Хризантеми је, дакле, најважније пронаћи добро место и цветаће годинама.

Значење боја

Хризантема је симбол дугог и безбрижног живота и један од најмоћнијих и најлепших симбола оптимизма. Свако ко је има у дворишту или балкону тако уноси позитивну енергију у сопствени простор, јер, верује се, донеће срећне околности у живот. Њен цвет је оригинално златножуте боје, али данас на свету постоји хиљаде различитих врста и боја које све носе своје значење:

 Бела хризантема доводи се у везу са истином, јасноћом мисли и исправним одлучивањем,

 Црвена хризантема знак је љубави и наглашених страсти,

 Љубичаста хризантема је симбол отмености и племенитости,

 Плава хризантема доноси смиреност и инспирацију,

 Наранџаста хризантема означава топлину и напредак,

 Жута хризантема је најтужнији симбол, знак је неузвраћене љубави.