Насловна САВЕТИ Месец ветра, сунца, кише, чак и снега

Месец ветра, сунца, кише, чак и снега

32

Новембар је ћудљив месец. У овом месецу често се смењују сва годишња доба и све временске прилике. Сунце, киша, ветар, а крајем месеца уме да изненади и снег. И док ветар господари брдима и доловима, у воћњацима, баштама, вртовима, виноградима, подрумима још увек има посла. Пре јаке зиме, мраза и снега ваља још по нешто урадити, завршити започето или започети нешто ново.

Повртњак

У овом месецу приводе се крају сви послови у баштама на отвореном. Сече се зимски купус који може дуже да се чува у затвореном складишту. Бере се и кељ пупчар, на зиму најмање осетљива купусњача.

Поврће, које би сада требало да се извади из земље, јесу шаргарепа, паштрнак, першун и цвекла.

Овог месеца обавезно пођубрити башту стајским ђубривом, и после тога је дубоко прекопати или преорати. У тако обрађено земљиште, већ у рано пролеће сеју се шаргарепа, грашак, першун, лук, салата.

Воћњак

Воћаре који подижу нове засаде у овом месецу чека – садња.

На гранама су остале мумифициране или заборављене јабуке, крушке, шљиве… које ваља уклонити јер у пролеће могу да буду извор заразе.

Треба ограбити воћњаке, покупити лишће.

Добро би било пронаћи времена да се на воћкама окрече дебла и рамене гране.

Сви воћари који су из било ког разлога пропустили да ураде јесење плаво прскање, још увек могу то да обаве.

 Током јесени, а најбоље у овом месецу, у воћњаке се уносе минерална ђубрива и стајњак и земљиште се обради у најкраћем року, како би се сачувало што више хранљивих материја.

Мушмуле се беру у овом месецу.

Новембар је идеалан месец за резидбу старијих воћака, како би се подмладиле.

Виноград

У засадима са старим чокотима требало би жичаном четком остругати испуцалу кору, пажљиво, да се не озледи дрво.

Ако је пропуштено да се обави плаво прскање или се у винограду гаје позне сорте које се касније беру, овај посао треба урадити првих лепих дана у новембру, када не дува ветар.

После обављене агрохемијске анализе земљишта, уносе се органска и минерална ђубрива и одмах обавља дубоко орање, да се не би изгубила драгоцена хранива.

Новембар је месец великих послова и за подрумаре. Завршетком алкохолног врења шире и кљука настаје нов производ – вино. У првој половини новембра финиширају се подрумарски радови који могу да утичу на укус и квалитет младог вина.

Пчелињак

С већим захлађењем појачава се рад на одржавању топлоте у кошници, па троше и више хране. Један од услова за добро зимовање јесте благовремено утопљавање клубета и обезбеђење нормалног проветравања.

У ово доба године не сме се обављати никакав преглед друштава или било који други посао због којег је потребно померати рамове.

Лековито и зачинско биље

Октобар и новембар прави су месеци за вађење корена белог слеза, пиревине, гавеза, иђирота, чичка, маслачка, коприве и линцуре. Ваде се и сакупљају ризоми зубаче. После првог мраза беру се глогиње.

Гљиве

Сакупљају се рудњаче, голубаче, говеђи језик, бисерке, модрикаче, златаче, магленке.

Тартуфи, гљиве које су код нас на високој цени, сакупљају се баш у овом месецу.

Време је за бербу црних труба које треба одмах осушити.

Зеленило

У новембру треба спремити и врт. Руже, посађене ранијих година, треба скратити и загрнути да се сачувају од ниских температура.

У овом месецу саде се и четинари и друге украсне дрвенасте биљке, попуњава или заснива жива ограда.