Meso od mangulice prerađuju u sve traženije proizvode

Mangulice su u domaćinstvo Aleksandra i Danijele Mirkov iz Čente ušle sasvim slučajno, kao kućni ljubimci, a posle pet godina postale su pravi biznis.

– Dobio sam dva praseta mangulice na poklon. To su toliko slatke životinje da su nam bile kućni ljubimci. Rasle su i porasle, ali toliko smo ih zavoleli da nismo mogli da ih zakoljemo. Onda sam kupio jednog vepra i od te dve krmače i njega nastalo je ono što imamo danas – priča za portal zrenjaninski.com Aleksandar Mirkov, poljoprivredni proizvođač iz Čente.

Da bi se utovila jedna mangulica, koja dostigne i 200 kilograma žive vage, potrebne su dve godine. Mangulice su rasa svinja koja voli da je napolju, pa ih Mirkovi drže u šumi i na pašnjaku. Svinje su ograđene, čuva ih takozvani električni pastir. Iako su na pašnjaku, mangulice dobijaju i kukuruz, koji Aleksandar proizvodi.

– Meso mangulice prerađujemo u sve traženije proizvode. Od njega pravimo svašta, ali nam je najtraženija slanina. Ona čisto bela, debela sa leđa, koju do pre nekoliko godina niko nije hteo ni da pogleda. Pravimo i šunke i kobasice – ističe Aleksandar.

Supruga zadužena za marketing

 Meso se soli, drži u salamuri, a onda suši.

– Sušim na dimu od šljive džanarike. Šljiva da lep miris i lepu crvenu boju. Ove godine smo preradili 78 manuglica, a proizvode prodajemo na manifestacijama, ali i od kuće. Supruga je zadužena za marketing i društvene mreže. Svako ima svoje zaduženje – navodi naš sagovornik.

Aleksandar kaže da nije mislio da će mu poljoprivreda biti zanimanje. A tek o mangulicama nije razmišljao.

– Nasledio sam zemlju i tako je počelo. Prvo sam se bavio čistim ratarenjem, onda su stigle manuglice. Sad planiramo da izgradimo klanicu, da ne zavisimo od drugih. I tako, jedno vuče drugo, pa ko zna gde će nas život dalje odvesti – zaključuje sagovornik portala zrenjaninski.com

Tekst I foto: zrenjaninski.com

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18