Насловна ВЕСТИ Meso ugroženih vrsta ajkula u australijskim restoranima

Meso ugroženih vrsta ajkula u australijskim restoranima

169

Istraživači sa Univerziteta Adelejd otkrili su da se meso četiri ugrožene vrste, uključujući dugonosu mako ajkulu i glatku čekićarku, prodaje u nekim restoranima brze hrane u Južnoj Australiji.

Studija koju je sproveo Univerzitet u Adelejdu otkrila je da se meso četiri ugrožene vrste, najčešće u vidu filetiranih manjih ili većih pohovanih komada, prodaje u nekim restoranima brze hrane u Južnoj Australiji.

Meso ajkule popularno je u Australiji zbog svoje bele boje, blage arome i meke teksture, ali prema tamošnjoj regulativi samo dve vrste ajkula mogu da se prodaju pod nazivom flake.

DNK analizom filetiranog mesa iz više od 100 ugostiteljskih i prodajnih objekata širom Adelejda i regionalnih oblasti Južne Australije, otkriveno je devet različitih vrsta koje se prodaju pod tim nazivom.

Među njima su bile ugrožene vrste, uključujući dugonosu mako ajkulu i glatku čekićarku, a na tanjiru su se mogle naći i ajkule koje ne nastanjuju australijske vode, pokazalo je istraživanje.

Ešli Šarad, vođa istraživanja u Školi bioloških nauka pri Univerzitetu u Adelejdu, istakla je da je tek 27 odsto ispitanih uzoraka pripadalo vrsti ajkula koja je odobrena za ljudsku ishranu jer ima dovoljno veliki fond. U pitanju je vrsta Mustelus antarcticus.

– Naši rezultati ističu potrebu za jasnijim nacionalnim smernicama ili zakonima o označavanju mesa ajkula – naglasila je Šaradova.

Od svih analiziranih uzoraka, tek svaki 10. trgovac mogao je tačno da identifikuje vrstu ribe koju prodaje.

Oko 20 odsto fileta bilo je pogrešno označeno, a ostatak je imao nejasan opis.

– Prevare u industriji morskih plodova sve više zabrinjavaju. Pogrešno označavanje ovakvih proizvoda potencijalno može naneti štetu ljudskom zdravlju, ekonomiji i očuvanju vrsta – naglašava profesor Bronvin Gilanders sa Univerziteta u Adelejdu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u međunarodnom časopisu Food Control.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay