Насловна РАЗНО Meštanima poklanjaju surutku za ishranu svinja

Meštanima poklanjaju surutku za ishranu svinja

4054

Zahvaljujući surutki koju im poklanja mlekara „Brđanka“, meštani iz sela božetićkog kraja prepolovili su troškove ishrane svinja. Kažu pomoć im je dragocena, a koristi ima i sama mlekara jer je rešila problem koji je proteklih godina imala sa odlaganjem ove tečnosti koja se kao nus proizvod dobija prilikom prerade sirovog mleka.

Iz proizvodnog  pogona mlekare u Božetićima kod Nove Varoši svakodnevno se u kante, balone i burad meštana prespe oko 1.500 litara surutke, a u letnjim mesecima kada je više mleka i do dve tone. Ispred cisterne koja se puni nekoliko puta dnevno, uvek je gužva, a meštani po surutku dolaze traktorima, motokultivatorima, automobilima…

– Od proletos svu surutku koju dobijemo poklaljamo meštanima, a uzima kome koliko treba. Na korist i nama i njima. Oni su uštedeli na hrani za svinje, a mi na čišćenju septičke jame. Ranije smo surutku morali da istačemo u septičku jamu zapremine 35 kubika, a troškovi njenog pražnjena nisu zanemarljivi – kaže za „Dobro jutro“ Ljubenko Vjetrović, vlasnik „Brđanke“.

U božetićkom kraju seoska domaćinstva gaje svinje uglavnom za svoje potrebe, a kako troškovi njihove ishrane nisu mali i ranijih godina pojedinci su se interesovali za surutku iz mlekare. U „Brđanki“ kažu da nikoga nisu mogli da odbiju mada im je to donosilo brojne probleme. Sve se radilo ručno, pa su zaposleni dangubili zbog točenja u sudove meštana, a surutka se tokom presipanja prosipala i prljala prostorije.

– Uz pomoć  sistema koji je osmislio komšija Veselin Jadžić, surutka se sada nakon sirenja automatski prepumpava u cisternu zapremine hiljadu litara koja je na parkingu ispred pogona. Iz nje je meštani sami pretaču u svoje sudove,  pomoću  prekidača koji sve reguliše – kaže Vjetrović.

„Brđanka“ je jedna od četiri mlekare koje rade u novovaroškom kraju, a pored njih mleko još otkupljuju i tri mlekare sa strane. Radi od 2017. godine, ima petnaestak zaposlenih i mesečno u tri smene preradi do 85.000 litara kravljeg mleka. Proizvode polumasni i punomasni zlatarski sir i kajmak koji se uglavnom plasiraju na tržište Beograda i Kragujevca, a kupuju ga i meštani i gosti Zlatara.     

Tekst i foto: Željko Dulanović