Mesto lošeg vremena i dobrih ukusa

Još jedan tmuran dan, onako potmuo, kad se oblaci valjaju po nebu, a sunce pokušava da probije i nikako. Vrućina paklenim zagrljajem obgrlila tezge na Sava promenadi. Kako bi se predstavili Beogradu i Beograđanima došli su proizvođači iz svih krajeva Srbije, neki i iz Hercegovine iz Trebinja, noćom u dva sata krenuli da ne propuste ovaj za njih bitan događaj. Peti po redu Festival hrane i vina Good Food & Wine pod sloganom „Mesto dobrih ukusa“ je zvanično počeo, iako se na prvi pogled ne može doći do tog zaključka. Tek poneki posetilac migolji se od štanda do štanda, prodavci još uvek izlažu robu, iako su nasmejani i dobro raspoloženi vidi se da i njima ovo vreme smeta. Frižideri rade punom parom. U njima sirevi, pršute, suhomesnato, dok čvarci mogu da stoje i napolju.

Ono posetilaca što ima, i oni koji dolaze lagano, prvo odlaze do jedne od tridesetak vinarija i vina. Da se degustira kaberne, tamjanika i voćna do sad neprobana vina od maline, jagode, borovnice i kupine, mada je kupinovo vino često u upotrebi. Tu su i vrlo duhoviti proizvođači rakije, koji svojim originalnim etiketama mame da bar, probate, ako ne i kupite litru, možda dve. Sve je kako treba, samo je dan tmuran, a nebo neprijatelj festivala.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno