Насловна ВЕСТИ Михајловић женама на селу:Удружујте се, ви чувате село

Михајловић женама на селу:Удружујте се, ви чувате село

42

Потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић поручила је данас у Јежевици код Чачка, поводом обележавања Међународног дана сеоских жена, да се удружују јер су оне гарант очувања села.

Тим поводом поручила је да жене са села живе тешко, али да нису заборављене и да су Влада Србије, Координационо тело, локалне самоуправе и удружења жена ту да стварају боље услове за живот жена, као и мушкараца. Додала је и да ће заједно са удружењима упутити иницијативу Министарству финансија и Министарству пољопривреде за измену два закона који ће омогућити женама пензионо и здравствено осигурање, али и подстицаје за рањиве категорије, којима припадају и жене са села.

„Моја порука женама данас је да се удружују и буду заједно, јер на тај начин можемо да им обезбедимо новац за пројекте. Жене су те које воде рачуна о газдинствима, пољопривредној производњи и гарант су очувања села“, рекла је Михајловић која је посетила Јежевицу заједно са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем. С друге стране, навела је, само 12 одсто жена су власнице газдинстава, три од четири жене раде за смештај и храну, а 60 одсто њих нема право на пензију.

И зато смо ту да створимо услове да буду здраве, да добију пензије и да имају боље, једнаке услове за живот, нагласила је Михајловић. „Такође, радимо и на обезбеђењу боље инфраструктуре, како би жене и њихове породице остале да живе на селу. А локалне самоуправе упућујемо на то да приликом планирања буџета воде рачуна и обезбеде средства и подстицаје и за делатности којима се баве жене“, рекла је Михајловић.

Градоначелник Тодоровић подсетио је да четвртину светске популације чине жене на селу, као и да се само два одсто поседа води на њих, што говори о томе колико су угрожене.

„Ове жене чувају традицију, али се боре за свој и опстанак своје деце и породица. Наш задатак је да им помогнемо и да улажемо у инфраструктуру, али и да помогнемо удружењима као битним организаторима пласмана њихових производа“.

Важно је и да оснажимо младе мајке, да изградимо вртић у Заблаћу и да мајке са села могу да оставе децу у предшколским установама, те да имају времена за посао у удружењима и газдинствима, навео је он.

Циљ је, додаје, да жене на селу имају исти статус као жене у граду, да буду једнако поштоване. Председница удружења „Амити“ Надежда Сатарић рекла је да су сеоске жене добре мајке, домаћице и супруге, али и вредне раднице на њиви и у тору.

„Хвала градоначелнику и потпредседници владе што су са нама, овај догађај је важан за све жене у Србији, да пошаљемо поруку да је удруживање пут да лакше нађу пролаз до тржишта и ланца добављача, радећи на развоју села“.

Жене из сеоских средина су међу најпогођенијим пандемијом, оптерећене су још више кућним пословима, бригом о деци која су код куће, али и о старијим члановима домаћинства, уз све друге послове у које раде у пољопривреди, навела је Сатарић. Апеловала је на мушкарце да у већој мери помажу женама у обављању кућних послова додајући да и оне равноправно раде у пољу и на њиви.

Танјуг