MIJANOVIĆI U GORNJOJ SABANTI KOD KRAGUJEVCA PRAVE SIR NEOBIČNOG KVALITETA: Pašnjak šumadijski, recept crnogorski

– Buša je poludivlje goveče koje voli prostranstva i retko kada je u štali, što znači da je veći deo dana na vazduhu  i ispaši – kaže Velimir Mijanović. – Čak i kad bih im stavio koncentrat u jasle, one ga ne bi jele. Može se reći da je njihovo mleko organsko, odnosno potpuno prirodno.

Sir je svuda u svetu svojevrsni delikates, koji se kombinuje sa raznim vrstama mesa, vina, hleba. Razlikuje se po teksturi, masnoći, vremenu zrenja. Hedonisti i gastronomi, u potrazi za novim ukusima,  mogli bi u Gornjoj Sabanti kod Kragujevca, kod porodice Mijanović, da zastanu zbog sira koji složen u  drvene kačice pre podseća na tortu, nego na mlečni proizvod. U pitanju je neobična kombinacija mleka od autohtone rase govečeta sa Balkana, recepta iz Crne Gore i hrane i vazduha sa obronaka Šumadije.

Velimir Mijanović, diplomirani inženjer stočarstva, pre nekoliko godina je formirao stado  autohtone rase goveda – buše. Sada na svom imanju od 4,5 hektara ima 16 grla balkanskog govečeta i od mleka njegova porodica pravi sir, neobičnog izgleda i još neobičnijeg ukusa. Kriške su tanke, boja varira od bele do žute, a sir je zgusnute strukture, punog ukusa. Ovakav sir Mijanovići dobijaju iz tri razloga. Prvi je mleko buše.

 Sir od nevarenog mleka

-Mleko buše sadrži više masnih jedinica od običnih simentalki. Ima šest odsto mlečne masti. Buša je poludivlje goveče koje voli prostranstva i retko kada je u štali, što znači da je veći deo dana na vazduhu  i ispaši. Sveža hrana je za buše prioritet. Dodajemo im žitarice kada hoćemo nešto veću količinu mleka.  Čak i kad bih im stavio koncentrat u jasle, one ga ne bi jele. Može se reći da je njihovo mleko organsko, odnosno potpuno prirodno. U proseku daju sedam litara mleka – ispričao nam je  Mijanović.

Ispaša je u Gornjoj Sabanti, selu na starom putu od Kragujevca ka Jagodini, čista. Kilometrima okolo nema fabrika, ni industrijskog zagađenja koji bi remetili čistoću prirode ovog dela Šumadije. Na svom imanju ova porodica gaji i kukuruz i ostale žitarice za jarmu bez pesticida, herbicida ili veštačkog đubriva, tako da ništa od hemije ne stiže do njihovih buša, koje  zimi vole da brste  lišće vrbe i hrasta.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

Vreme je svinjokolja

Miroslav Stanković iz sela Rautova u okolini Niša, kao i generacije pre njega organizovao je, na nekadašnji Dan državnosti, svinjokolj.

Ne propustite! U toku je najveći pica šampionat na  Balkanu

U Beogradu je juče i danas organizovano takmičenje u pravljenju pica. Odlična atmosfera, još bolji takmičari, miris tek ispečene pice,

Koje drveće saditi dalje od kuće?

Zašto grešite kada četinar obložite folijom pred zimu Koje greške najčešće pravite prilikom sadnje ukrasnog drveća? Koliko odaljite od kućnog

Organizacija FAO i Insituta za voćarstvo održali radionicu o pravilnoj primeni preparata u voćarskoj proizvodnji

Na Institutu za voćarstvo u Čačku održana je radionica posvećena pravilnoj primeni preparata u voćarskoj proizvodnji, čiji je jedan od

Kad je najbolje posaditi grašak

Grašak je povrtarska kultura koja sve češće nalazi svoje mesto u kućnim baštama i na malim gazdinstvima, jer omogućava ranu

Tajna dobrog meda

Zimski meseci predstavljaju najosetljiviji period u životnom ciklusu pčela i ključan trenutak za svakog pčelara. Iako med tokom cele godine