Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА МИЈАНОВИЋИ У ГОРЊОЈ САБАНТИ КОД КРАГУЈЕВЦА ПРАВЕ СИР НЕОБИЧНОГ КВАЛИТЕТА: Пашњак шумадијски,...

МИЈАНОВИЋИ У ГОРЊОЈ САБАНТИ КОД КРАГУЈЕВЦА ПРАВЕ СИР НЕОБИЧНОГ КВАЛИТЕТА: Пашњак шумадијски, рецепт црногорски

714
Фото: Биљана Ненковић

– Буша је полудивље говече које воли пространства и ретко када је у штали, што значи да је већи део дана на ваздуху  и испаши – каже Велимир Мијановић. – Чак и кад бих им ставио концентрат у јасле, оне га не би јеле. Може се рећи да је њихово млеко органско, односно потпуно природно.

Сир је свуда у свету својеврсни деликатес, који се комбинује са разним врстама меса, вина, хлеба. Разликује се по текстури, масноћи, времену зрења. Хедонисти и гастрономи, у потрази за новим укусима,  могли би у Горњој Сабанти код Крагујевца, код породице Мијановић, да застану због сира који сложен у  дрвене качице пре подсећа на торту, него на млечни производ. У питању је необична комбинација млека од аутохтоне расе говечета са Балкана, рецепта из Црне Горе и хране и ваздуха са обронака Шумадије.

Велимир Мијановић, дипломирани инжењер сточарства, пре неколико година је формирао стадо  аутохтоне расе говеда – буше. Сада на свом имању од 4,5 хектара има 16 грла балканског говечета и од млека његова породица прави сир, необичног изгледа и још необичнијег укуса. Кришке су танке, боја варира од беле до жуте, а сир је згуснуте структуре, пуног укуса. Овакав сир Мијановићи добијају из три разлога. Први је млеко буше.

 Сир од невареног млека

-Млеко буше садржи више масних јединица од обичних сименталки. Има шест одсто млечне масти. Буша је полудивље говече које воли пространства и ретко када је у штали, што значи да је већи део дана на ваздуху  и испаши. Свежа храна је за буше приоритет. Додајемо им житарице када хоћемо нешто већу количину млека.  Чак и кад бих им ставио концентрат у јасле, оне га не би јеле. Може се рећи да је њихово млеко органско, односно потпуно природно. У просеку дају седам литара млека – испричао нам је  Мијановић.

Испаша је у Горњој Сабанти, селу на старом путу од Крагујевца ка Јагодини, чиста. Километрима около нема фабрика, ни индустријског загађења који би реметили чистоћу природе овог дела Шумадије. На свом имању ова породица гаји и кукуруз и остале житарице за јарму без пестицида, хербицида или вештачког ђубрива, тако да ништа од хемије не стиже до њихових буша, које  зими воле да брсте  лишће врбе и храста.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us