Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА МИКРОБИЉЕ, КЛИЦЕ И СОКОВИ СТИЖУ ИЗ СТАРЧЕВА: Биомлеко од органских жита

МИКРОБИЉЕ, КЛИЦЕ И СОКОВИ СТИЖУ ИЗ СТАРЧЕВА: Биомлеко од органских жита

292

Узгој миркобиља и клица је све популарнији у Србији, и код узгајивача, и код потрошача. Зато што је здраво, укусно, приступачно, као храна и као лек, зависно од афинитета и потреба. Данијела и Ненад Ратков из Старчева су се међу првима одлучили да уђу у тај, код нас неистражени свет, у иностранству већ популарне хране. Нису се покајали, успели су да на тржиште наше земље са свог газдинства „Грина“ донесу „КлицоКутак“, у којем ће свако наћи оно што му је по вољи.

Текст и фото: Зорица Драгојевић

– Микробиље је све популарније. Доста га користе у ресторанима и за салате и за декорацију. Остали га купују, јер је здраво. Имамо микробиље санго роткве, руколу, кинеску роткву, јапанску роткву, броколи, сунцокрет, грашак, салату крес. Од клица имамо броколи, алфалфу, црвено сочиво, зелено сочиво, мунго пасуљ, соју, влашац, кинеску роткву, јапанску роткву, санго роткву, спелту, пшеницу и јечам. Мислим да сам све набројала – са осмехом прича Данијела.

Храна и лек за све узрасте

Идеја да се крене са узгојем микробиља и клица од ње је потекла. Оно што је најбитније, по њеним речима, јесте да су клице и миркобиље добри за све, могу их, поред одраслих, јести и деца.

Сви могу да их користе, једино су неке мало интензивнијег укуса, љуће су па их деца баш и не воле, али одраслима нису проблем. Нема проблема ни у њиховом узгајању, бар не за Данијелу која у томе ужива.

– У зависности од температуре, потребно је десетак дана да би израсло. Микробиље није толико осетљиво и лакше га је узгајати, клице захтевају доста неге. Најбитнија је у свему хигијена, буквално стерилни услови за клице – објашњава Данијела.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us