Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА MIKROBILJE, KLICE I SOKOVI STIŽU IZ STARČEVA: Biomleko od organskih žita

MIKROBILJE, KLICE I SOKOVI STIŽU IZ STARČEVA: Biomleko od organskih žita

468

Uzgoj mirkobilja i klica je sve popularniji u Srbiji, i kod uzgajivača, i kod potrošača. Zato što je zdravo, ukusno, pristupačno, kao hrana i kao lek, zavisno od afiniteta i potreba. Danijela i Nenad Ratkov iz Starčeva su se među prvima odlučili da uđu u taj, kod nas neistraženi svet, u inostranstvu već popularne hrane. Nisu se pokajali, uspeli su da na tržište naše zemlje sa svog gazdinstva „Grina“ donesu „KlicoKutak“, u kojem će svako naći ono što mu je po volji.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

– Mikrobilje je sve popularnije. Dosta ga koriste u restoranima i za salate i za dekoraciju. Ostali ga kupuju, jer je zdravo. Imamo mikrobilje sango rotkve, rukolu, kinesku rotkvu, japansku rotkvu, brokoli, suncokret, grašak, salatu kres. Od klica imamo brokoli, alfalfu, crveno sočivo, zeleno sočivo, mungo pasulj, soju, vlašac, kinesku rotkvu, japansku rotkvu, sango rotkvu, speltu, pšenicu i ječam. Mislim da sam sve nabrojala – sa osmehom priča Danijela.

Hrana i lek za sve uzraste

Ideja da se krene sa uzgojem mikrobilja i klica od nje je potekla. Ono što je najbitnije, po njenim rečima, jeste da su klice i mirkobilje dobri za sve, mogu ih, pored odraslih, jesti i deca.

Svi mogu da ih koriste, jedino su neke malo intenzivnijeg ukusa, ljuće su pa ih deca baš i ne vole, ali odraslima nisu problem. Nema problema ni u njihovom uzgajanju, bar ne za Danijelu koja u tome uživa.

– U zavisnosti od temperature, potrebno je desetak dana da bi izraslo. Mikrobilje nije toliko osetljivo i lakše ga je uzgajati, klice zahtevaju dosta nege. Najbitnija je u svemu higijena, bukvalno sterilni uslovi za klice – objašnjava Danijela.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us