Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД МИЛОМИР МИЛОСАВЉЕВИЋ, СРПСКИ ВИНАР СА ШВАЈЦАРСКОМ ШКОЛОМ : „Вила вина“ из Бучја...

МИЛОМИР МИЛОСАВЉЕВИЋ, СРПСКИ ВИНАР СА ШВАЈЦАРСКОМ ШКОЛОМ : „Вила вина“ из Бучја освајају свет

186

Текст и фото: Зорица Драгојевић

Када је пре нешто више од три деценије одлучио да оде у Швајцарску и напусти своје родно Бучје, Миломир Милосављевић оставио је за собом породицу, родну кућу и породично наслеђе – двеста година стару винарију, чије лозе потичу још из римског доба. Тамо у „Rebbaugenossenschaft Spiez“, у кантону Берн, отишао је као сељак са животним факултетом у производњи вина. Желео је више, да надогради знање, да искуси ту немачку прецизност у свакој капи коју произведе, да схвати француску префињеност и све то донесе овде, сину и унуку.

– Имао сам само осам разреда основне школе – сећа се – али ме то није спречило да врло брзо научим немачки језик, затим и француски и да напредујем у послу. Одржавао сам виноград и подрум, увидео да и ми овде на нашим просторима доста тога знамо, али нам је потребна прецизност и префињеност – каже. Искрен, тих и скроман, не одаје утисак да је тамо негде у далеком свету, стекао много. Остао је у души Бучјанин, везан за своје винограде.

Човек је жив док ради

Убрзо за њим дошла је и супруга која је у Швајцарској радила 25 година. Могли су они да раде и у некој фабрици, да имају много лакши посао, али волели су и воле виноград и вино. Миломир признаје да је и плата била одлична. Имао је примања као инжењер који је завршио факултет и започињао своју каријеру, наглашава винар, који након пензионисања није желео да стане, већ је своје знање искористио у Србији.

– Не могу да се одмарам. Човек живи и жив је док ради. Могао сам са својом пензијом да ухватим жену за руку, па да заједно шетамо по свету, обилазимо летовалишта. Мени је жеља била да оставим нешто деци и унучићима, да одржим породичну традицију, а шта је лепше оставити им од винограда – каже.

Што је желео, то је и успео. Вративши се у Србију, покосио је траву по винограду, посадио нову лозу, отворио закатанчену винарију и кренуо с послом. И то не било каквим, већ златним. Његова „Вила вина“ освајају одличја где год се појави.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us