Ministarstvo podržalo širenje vinarije Pruna u Kučevu

Vinarija i destilerija „Pruna“, u naselju Vuković, u opštini Kučevo, započela je izgradnju novog pogona kapaciteta 20.000 litara u vrednosti od 72 miliona dinara, od kojih je 40 miliona dinara obezbedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kamen temeljac za izgradnju pogona vinarije položili su pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić i vlasnik kompanije „Pruna“ Slobodan Ilić.

Opština Kučevo je u poslednje tri godine povećavala svoj budžet, prvenstvo od prihoda od poreza na zarade i na samostalne delatnosti, a vinarija „Pruna“ jedan je od primera koja doprinosi povećanju budžeta, jer direktno zapošljava ljude sa teritorije opštine, prenosi Agropress.

Selo Vuković i čitav Braničevski kraj su poznati od davnina po kvalitetnoj rakiji i vinu koje su sa umećem i veštinom pravili tamošnji stanovnici, generacijama unazad. Uspevši da zadrže svoje vinograde i voćnjake i posle perioda industralizacije očuvali su tradiciju.

Vlasnik vinarije i destilerije Pruna Slobodan Ilić, uprkos uspešnoj poslovnoj karijeri u inostranstvu, odlučio je 2011. godine da „udahne novi život“ porodičnoj tradiciji i da primeni sve što je učio od detinjstva od oca i dede uz savremenu tehnologiju koja je danas dostupna i prenese u vina i rakije autentične mirise i ukuse istočne Srbije.

U poslednje tri godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je preko podsticaja u sektoru proizvodnje vina, za investicije koje se odnose na izgradnju objekata vinarije i kupovinu nove opreme, uređaja i mašina u funkciji proizvodnje vina, doprinelo da se postignu rezultati vidljivi u novim zasadima vinove loze i izgradnji vinarija u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Foto: pruna.rs

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime