Насловна РАЗНО MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: EU ukida kontrolu smrznutih malina iz Srbije na norovirus

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: EU ukida kontrolu smrznutih malina iz Srbije na norovirus

518
Foto: Pixabay

Evropska unija ukida kontrolu malina iz Srbije na norovirus, odlučeno je na sednici Stalnog komiteta za životinje, bilje, hranu i stočnu hranu EU. Naime, mera desetoprocentne kontrole, što znači kontrolu svake desete pošiljke smrznutih malina iz Srbije na norovirus, prouzrokovala je dodatne troškove za izvoznike i umanjene prihode proizvođačima malina. 

Svojim aktivnostima na uspostavljanju sistema bezbednosti hrane koji garantuju kvalitet i bezbednost proizvoda na jasan, održiv i transparentan način, u proteklim godinama mnogo je doprineo sektor poljoprivredne inspekcije. U kontinuitetu je unapređivan zakonodavni okvir donošenjem niza akata i procedura, podržavanjem akreditacije metoda ispitivanja na norovirus – akreditovane su dve, a treća laboratorija je u postupku akreditacije, inspektori su konstantno edukovani kao i subjekti u procesu proizvodnje i prerade malina.

Uz podršku profesora sa naših fakulteta i instituta u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovane su obuke. One su se oslanjale na podršku TAIEX-a, instrumenta Evropske komisije za tehničku podršku i razmenu informacija i USAID projekta saradnje za ekonomski razvoj.

Srbiji predstoji da sistem koji je uspostavljen u ovoj oblasti, a koji je pozitivno ocenjen od strane FVO inspektora Evropske komisije koji su i radili proveru, unapredi na održiv način, nevedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

J. Bajšanski