Насловна ВЕСТИ МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ: ЕУ укида контролу смрзнутих малина из Србије на норовирус

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ: ЕУ укида контролу смрзнутих малина из Србије на норовирус

298
Foto: Pixabay

Европска унија укида контролу малина из Србије на норовирус, одлучено је на седници Сталног комитета за животиње, биље, храну и сточну храну ЕУ. Наиме, мера десетопроцентне контроле, што значи контролу сваке десете пошиљке смрзнутих малина из Србије на норовирус, проузроковала је додатне трошкове за извознике и умањене приходе произвођачима малина. 

Својим активностима на успостављању система безбедности хране који гарантују квалитет и безбедност производа на јасан, одржив и транспарентан начин, у протеклим годинама много је допринео сектор пољопривредне инспекције. У континуитету је унапређиван законодавни оквир доношењем низа аката и процедура, подржавањем акредитације метода испитивања на норовирус – акредитоване су две, а трећа лабораторија је у поступку акредитације, инспектори су константно едуковани као и субјекти у процесу производње и прераде малина.

Уз подршку професора са наших факултета и института у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде организоване су обуке. Оне су се ослањале на подршку TAIEX-a, инструмента Европске комисије за техничку подршку и размену информација и USAID пројекта сарадње за економски развој.

Србији предстоји да систем који је успостављен у овој области, а који је позитивно оцењен од стране FVO инспектора Европске комисије који су и радили проверу, унапреди на одржив начин, неведено је у саопштењу ресорног министарства.

Ј. Бајшански