Насловна ВЕСТИ Министарство пољопривреде подржало захтев воћара да осигурање од мраза почне 1. марта

Министарство пољопривреде подржало захтев воћара да осигурање од мраза почне 1. марта

42

Председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији Добривоје Радовић рекао је синоћ, 19. фебруара, да је на састанку са представницима Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства договорено да се осигуравајућим кућама упути захтев да осигурање од мраза почне од 1. марта, а не 4. априла ове године.

– Са представницима Министарства пољопривреде договорили смо да се осигуравајућим кућама упути препорука да измене правилник о осигурању од мраза и да оно важи као и раније од 1. марта – рекао је Радовић.

Поједине осигуравајуће куће су ових дана измениле њихове правилнике и помериле рок важења осигурања од мраза са 1. марта на 4. април, а уз то су тражиле да се уговори склопе до краја фебруара ове године.

То је узнемирило произвођаче воћа у Србији који кажу да је бесмислено осигуравати воће од ниских температура када су мале могућности за смрзавање.

Радовић је рекао да ће позвати произвођаче да обуставе сва осигурања у случају да осигуравајуће куће одбију ту препоруку Министарства пољопривреде које је апеловао на воћаре да га осигуравају од временских непогода и субвенционише око 70% премије.

Додао је да је „почео ‘обрачун’ са осигуравајућим кућама које шаљу нестручне службенике да процене штету 10-15 дана после непогода“.

Он је рекао да произвођачи после непогода морају предузети агротехничке мере како би ублажили последице и да се после тога не може утврдити права штета.

– Тражимо да осигуравајуће куће за процену штете шаљу стручњаке инжењере пољопривреде а не економисте, текстилце и друге стручњаке који немају везе са пољопривредом и да то учине у року од два-три дана – рекао је Радовић.

Према општим условима осигурања усева и плодова већине осигуравајућих кућа, оне су дужне да обезбеде да процену штете обави овлашћено лице пољопривредне струке, а штету исплате у току од 14 дана.

Извор : Бета