Насловна ВЕСТИ Министарство повећало износ средстава за пољопривреднике

Министарство повећало износ средстава за пољопривреднике

21


Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде одлучило је да за 500 милиона динара повећа средства намењена пољопривредницима који се јављају на позив расписан у априлу, а односи се на инвестиције и трошкове унапређења конкурентности примарне биљне производње у области производње воћа, поврћа, грожђа и цвећа.
На сајту Управе за аграрна плаћања данас је објављено да је одлука о повећању бесповратних средстава донета због велике заинтересованости пољопривредника и да је на позив стигло 2.318 пријава.
Првобитно је за ову намену било опредељено 700 милиона динара а најновијим повећањем укупна средства ће износити 1,2 милијарде динара.
Осим што је повећало износ средстава, Министарство пољопривреде је одлучило да због промена цена у индустрији пољопривредних машина, подносиоци пријава на овај позив, могу променити износ тражених средстава за инвестиције.
Износ се може увећати или смањити за 10 одсто и то тако да бруто износ инвестиције не буде мањи од 20.000 евра, односно већи од 50.000 евра.
Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији је заједничка иницијатива Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светске банке, који уводе нов модел финансирања, познат под називом „50:40:10“ како би се ојачали микро, мали и средњи пољопривредни произвођачи и предузећа и унапредила пољопривредна производња и конкурентност.
Укупна вредност инвестиција у индивидуалном пословном плану износи од 20.000 до 50.000 евра у динарској противвредности, а минимални износ бесповратних средстава од 10.000 до 25.000 евра.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay