Miris detinjstva u jednom zalogaju

Kako godine prolaze sve češće se sećam svoje majke i oživljavam slike kako svakog leta mesi testo, razvija ga tanko u pravilan krug – jufku i suši na suncu. I ništa nije problem, govorila je „sad će to majka začas“. Zaista meni je to tako i izgledalo – začas. I ne znam šta je bilo ukusnije, da li ta jufka ili flekice, sveže umešene i pravilno isečene, sa prženim kupusom.

U našoj kući jufka se pripremala i još uvek se mesi svako leto i suši na suncu kako bi je koristili do sledećeg leta, ako potraje. Od kada majka nije sa nama ovaj posao je preuzela moja mama. Svakog leta, po mom mišljenju u najtopliji dan, mi smo mesili jufku od najmanje 100 jaja, da se ima. Mama mesi, tada smo već imali pomoć u mašini za rezance, nije se razvijalo ručno, oklagijom, a moja sestra i ja trčimo sa tankim trakama od testa u dvorište i pružamo ih po čaršavima na suncu. I kako to u životu ide, danas ja mesim, a naš podmladak misli da smo odabrali najtopliji dan baš da bi njega mučili. Ali najvažnije je da smo zadatak ispunili, jufka je umešena, osušena i spakovana za zimu, da bude.

Naravno morali smo je odmah probati. Kod nas se priprema na dva načina. Jufka se kuva u slanoj vodi dok se ne skuva i voda ne ukuva. Ne cedi se. Zatim se u maloj šerpi zagreje ulje i prelije preko testa. Poslužuje se sa zrelim belim sirom. Drugi način je zapečena jufka sa piletinom.

Kako godine prolaze sve češće se sećam svoje majke i oživljavam slike kako svakog leta mesi testo, razvija ga tanko u pravilan krug – jufku i suši na suncu. I ništa nije problem, govorila je „sad će to majka začas“. Zaista meni je to tako i izgledalo – začas. I ne znam šta je bilo ukusnije, da li ta jufka ili flekice, sveže umešene i pravilno isečene, sa prženim kupusom.

Jufka je tradicionalno bugarsko jelo koje se odomaćilo i prilagodilo u skoro svakoj kući pirotskog kraja. Recept po kojem se pravi je na 10 jaja, 1 kilogram brašna i dve ljuske od jaja vode. Naravno, kako se kaže, morate osetiti testo i njegovu čvrstoću da bi ona bila baš kako treba. Testo se ostavi oko pola sata da odmori i onda se razvlači, prvo deblje a onda na najtanju traku na mašini za rezance.

Potrebno je:

  • dva duboka tanjira suve jufke
  • bujon od povrća
  • so, biber
  • mlevena paprika slatka
  • ulje
  • piletina (file, batak, karabatak)
  • Priprema:
  • Skuvati bujon od povrća. U vatrostalnu posudu ili okruglu tepsiju sipati ulje i crvenu mlevenu papriku. Staviti jufku i naliti je skuvanim bujonom da cela ogrezne. Peći na 1800C 20 minuta. Piletinu grilovati ili ispeći odgore na jufki. Servirati uz sezonsku salatu.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18