Miris štrudle širio se u Dupljaji

Gastronomska manifestacija “Štrudlijada” održana je u živopisnom južnobanatskom selu Dupljaja.

Drugu godinu zaredom manifestaciju su organizovale vredne članice Udruženja žena “Dupljajska kolica” uz podršku Saveta mesne zajednice Dupljaja, a pod pokroviteljstvom opštine Bela Crkva.

Cilj ove manifestacije je očuvanje i popularizacija starih srpskih običaja, jela i kolača – posebno štrudle, koja je zaštitni znak i lokalni specijalitet. Veliki broj domaćica iz udruženja žena opštine Bela Crkva prikazao je najlepše i najbolje štrudle, peciva i ručne radove.

Manifestacija je okupila veliki broj meštana Dupljaje i okolnih sela, a najatratktivniji deo je bila izložba štrudli, kao i izložba ručnih radova, uz prateći kulturno-umetnički program. Najmlađa sekcija KUD “Đorđe Maletić” prikazala je lepotu narodne nošnje i igre.

U takmičarskom delu za izbor najbolje štrudle, prvo mesto pripalo je Udruženja žena “Nera – Kusić”, drugo mesto “Vredne ruke Bele Crkve” i treće mesto udruženje “Trešnjar” iz Kaluđerova.

Manifestaciji je prisustvovala i predsednica opštine Bela Crkva, Violeta Simić koja je pohvalila udruženje žena “Dupljajska kolica” na njihovom predanom radu na oživljavanju ovog sela i aktiviranju lokalne zajednice.

U sklopu “Štrudlijade” bili su izloženi i likovni radovi Elene Stošić i Viorela Bagia.

Izvor/Foto: Vojvodina uživo

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar